logo F1online.sk

Strollovi po kolízii s Alonsom vyhŕkli slzy: Zápästia som mal v jednom ohni

Lance Stroll
© Motorsport Images/Aston Martin
Milan Kubala
Milan Kubala5. 3. 2023

Aston Martin sa po víkende v Bahrajne usadil na neuveriteľnom druhom mieste konštruktérskeho šampionátu. Levím dielom sa pod tento úspech podpísal Fernando Alonso, no určite netreba zabudnúť na výkon Lanca Strolla. Kanaďan predviedol sympatickú jazdu len dva týždne po operácii zápästia, ktoré ho trápilo aj počas pretekov.

Lance Stroll zažil hororový moment už v prvom kole. V štvrtej zákrute sa pokúsil dostať pred Georgea Russella, no posunutie bŕzd a rozhodnutie Fernanda Alonsa “podbehnúť” v zákrute Lewisa Hamiltona znamenali, že dvojica zelených monopostov sa dotkla. V tej chvíli sa dokonca zdalo, že Alonsov monopost to nemôže ustáť a dostane defekt.

“Bolo to naozaj strašne načasované,” komentoval kolíziu Lance Stroll. “Šiel som na Russellovu vnútornú stranu a v snahe udržať sa pred ním som posunul brzdný bod. Fernando sa však zvrtol pod Lewisa, v podstate zastavil auto v strede štvrtej zákruty a vtedy sme sa ocitli v sebe.”

“Bolo to naozaj strašne načasované, že sa to všetko stalo s takým skvelým autom, aké sme mali dnes. Mali sme veľké šťastie, že sme to obaja zachránili a odjazdili dobré preteky,” vydýchol si syn majiteľa stajne, ktorý ho nakoniec patrične vychválil.

Lance Stroll sa v Bahrajne predstavil necelé dva týždne po operácii pravého zápästia a krátko po tom, čo si zlomil aj ľavé zápästie a palec na nohe. Keď teda kolidoval s Alonsom a musel v zlomku sekundy strhnúť volant do opačnej strany, od bolesti si azda aj zakričal.

“Po tom som mal zápästia ako v jednom ohni, dokonca mi vyhŕklo aj pár sĺz,” priznal Stroll. “Najdôležitejšie je, že sme sa obaja udržali na trati a mali sme dobré preteky. Určite to bol taký útek hrobárovi z lopaty.”

Fernando Alonso sa počas pretekov viackrát spytoval na detaily kolízie z prvého kola, no inžinier mu takticky zamlčiaval, že doňho nevrazil George Russell, ale jeho kolega. Tím mu všetko vysvetlil až po šachovnicovej vlajke, no vtedy sa už Alonso nehneval. Strollovi namiesto toho vystrúhal poklonu za to, že tak rýchlo po operácii dokázal bojovať s Mercedesmi.

Stroll následne prezradil, že hoci počas pretekov cítil bolesť, ešte pred pár dňami ani neveril, že bude v Bahrajne jazdiť. “Bola to šialená cesta. Posledné dva týždne boli najšialenejšie v mojom živote.”

“Tá nehoda na bicykli bola načasovaná strašne. Lekári mi hovorili, že možno sa vrátim v Austrálii, možno v Baku…” Teda o necelý mesiac, resp. o dva mesiace neskôr. “Svetlo na konci tunela bolo veľmi slabé, ale pomohol mi skvelý tím lekárov.”

“Môj chiropraktik Henry bol so mnou desať hodín denne. A bez chirurga, doktora Xaviera Mira, by som tu nebol. Nebolo by možné to odjazdiť. Vedel by som vymenovať celý rad ľudí, bez ktorých by som tu nemohol byť,” uvedomuje si Stroll. “A ďakujem aj všetkým v továrni za to, že postavili takéto neskutočné auto. Jazdiť v ňom je pôžitok.”

O dva týždne je na programe VC Saudskej Arábie, ktorá by už mala byť o niečo príjemnejšia. “Moje pravé zápästie je na tom každým dňom lepšie, vracia sa mi doň pohyblivosť. V ľavom mám pár vlásočnicových zlomením, takže by sa to malo zlepšovať. Lekári mi povedali, že tento víkend by to malo byť stabilné a ide len o minimalizovanie bolesti. V ďalších týždňoch sa to má zlepšovať. Dúfam, že sa v Džidde budem cítiť oveľa lepšie — a pokúsim sa nestúpať na ten palec,” doplnil obutý vo svojich bielych šľapkách.

Súvisiace články