logo F1online.skF1online.sk

Russell sa rád staví: Red Bull vyhrá všetkých 22 pretekov

George Russell
© Twitter/Mercedes
Matúš Pavlík
Matúš Pavlík5. 3. 2023

Ďalšia dominantná sezóna pre Red Bull a ďalší rok strádaní pre Mercedes? Po Veľkej cene Bahrajnu tomu mnohé nasvedčuje. George Russell bol v nedeľných pretekoch ôsmym najrýchlejším mužom a po vypadnutí Charlesa Leclerca uchmatol aspoň siedme miesto. Niet sa preto čomu čudovať, keď so stratou 55 sekúnd na víťaza nemal príliš veľa dôvodov na optimizmus.

Vyzerá to ako strata, ktorú bude za jeden rok takmer nemožné zmazať. Iste, ďalšie okruhy môžu ponúknuť iný obraz, ale Red Bull zrejme má dostatočnú medzeru na prenasledovateľov. Tí v Bahrajne na lídrov ani nedohliadli.

„Red Bull má tohtoročný šampionát vo svojich rukách a nemyslím si, že s nimi dokáže ktokoľvek zabojovať,“ prehlásil po bahrajnskej GP George Russell.

„Očakávam, že v tejto sezóne vyhrajú všetky preteky, na to si aj stavím. Pri ich výkonnosti si nemyslím, že s nimi dokáže v tomto roku niekto zabojovať. Tento víkend pôsobilo ich tempo dokonca slabšie než počas predsezónnych testov, čo je trochu zvláštne, ale viete, v tejto chvíli to majú ľahké a môžu si robiť, čo chcú.“

„Možno sa nepostavia zakaždým na pole position, keďže všetci vieme, že Ferrari je v kvalifikácii veľmi konkurencieschopné. Pokiaľ však ide o pretekové tempo, podľa mňa sú vo veľmi dobrej pozícii,“ dodal Russell.

Jeho vlastné preteky nebola žiadna hitparáda. Skončil siedmy a nestačil na dotlčeného Lanca Strolla v Aston Martine, ktorý bol v Bahrajne jednoznačne nad sily monopostu W14 od Mercedesu.

„Po sobote sme si mysleli, že máme šancu zabojovať s Ferrari a Aston Martinami, ale to sa celkom určite nestalo. Faktom je, že auto nemá dostatočnú výkonnosť. Sobota možno prekonala naše očakávania, nedeľa zas bola návratom do reality,“ zhodnotil svoju nedeľu Russell, ktorý si nebol vôbec istý krátkodobou budúcnosťou Mercedesu.

„Je ešte skoro. Počas týchto dvoch týždňov sme sa toho veľa naučili. Možno sme boli pri dizajne príliš konzervatívni a chýba nám príliš veľa výkonnosti a prítlaku. Možno sme pri všetkých tých zmenách, ktoré mali vyriešiť poskakovanie, zašli až príliš ďaleko.“

„Vyzerá to tak, že naše auto poskakuje najmenej. Najprv sme mali monopost, ktorý poskakuje najviac, a teraz poskakujeme najmenej. Asi tie zmeny pravidiel, s ktorými prišla FIA počas zimy, vyriešili veľa našich problémov. Možno sme tak pri návrhu zašli o krok priďaleko, ale ja nie som inžinier alebo aerodynamik, takže naozaj neviem,“ zamyslel sa britský pretekár.

Súvisiace články

Diskusia