logo F1online.sk

Sainz po „stretnutí s realitou“: Prekvapilo ma, ako dlho sme vydržali

Carlos Sainz
© Twitter/Ferrari
Matúš Pavlík
Matúš Pavlík5. 3. 2023

Keď skončia všetky predsezónne testy a voľné tréningy, čaká vás po zhasnutí červených svetiel buďto radosť alebo sklamanie. Buď budete šťastní, že váš favorit odviedol cez zimu skvelú prácu alebo budete krútiť hlavou, ako to mohli opäť takto skaziť. Ferrari patrí po Veľkej cene Bahrajnu jednoznačne do druhej skupiny. Červenému tímu za jeden rok utiekol Red Bull na míle ďaleko a aj Carlos Sainz priznáva, že Ferrari momentálne na monopost RB19 nemá.

Má to však aj pozitívnu stránku, po takomto fiasku je ďalšia porucha pohonnej jednotky „iba“ podružný problém. Ferrari si v Bahrajne mohlo siahnuť na víťazstvo jedine v prípade, že ani jeden z Red Bullov, podobne ako vlani, preteky nedokončí.

Carlos Sainz v nedeľných pretekoch zaostával za Charlesom Leclercom výrazne. Vďaka lepšiemu tempu a zdržaniu Alonsa za Mercedesmi a Sainzom však mohol Monačan pomýšľať aspoň na pódium. Zabránil mu v tom vlastný motor a hrdosť Scuderie nezachránil ani Sainz, ktorý zviedol s krajanom v kokpite Aston Martinu vopred prehratý boj.

„V skutočnosti som bol prekvapený, ako dlho sme vydržali,“ povedal po pretekoch s ironickým úsmevom na tvári Sainz. „Už po testoch sme vedeli, že Red Bully a Aston Martiny majú omnoho lepšiu degradáciu a omnoho lepšie pretekové tempo než my, takže sme sa nakoniec museli uspokojiť so štvrtým miestom.“

„Keď mám byť úprimný, oveľa viac sme toho urobiť nemohli. Bolo to pre nás tak trochu stretnutie s realitou a takto na tom skrátka sme.“

„Prosto príliš ničíme pneumatiky, akonáhle som zatlačil pri obrane pred Fernandom, upiekol som gumy a pritom sa ešte musíte obzerať a kontrolovať si aj Lewisa. Nakoniec sme aspoň jeho dokázali udržať za sebou,“ dodal Sainz.

Toho, podobne ako Leclerca, príliš netrápil ďalší problém s motorom, ktorých bolo za posledných dvanásť mesiacov toľko, že sa to nedá ani porátať. Aj spoľahlivý motor je však tímu nanič, keď Sainz stratil na Verstappena, ktorý sa v nedeľu ani nezapotil, rovných 48 sekúnd.

„Pokiaľ ide o spoľahlivosť, tak to nie je ideálne, ale čo ma trápi viac, je strata na Red Bull a pretekové tempo Aston Martinu, ktorý je rýchlejší. Neverím síce, že to bude tak v každých pretekoch, ale ukazuje sa, že na týchto tratiach, kde potrebujete pracovať so zadnými pneumatikami, oproti nim v pretekoch strácame,“ povedal Sainz.

„Máme pred sebou veľa práce, musíme však dať hlavy dokopy, urobiť si domáce úlohy a stále sú to len prvé preteky, takže máme priestor na zlepšenie,“ dodal španielsky pretekár.

Súvisiace články