logo F1online.sk

Nielen zápästie, Stroll má zlomený aj palec na nohe a funguje vďaka liekom proti bolesti

Lance Stroll
© Twitter/Aston Martin
Matúš Pavlík
Matúš Pavlík4. 3. 2023

Bahrajnské výsledky Lanca Strolla nepôsobia napohľad nijak ohurujúco, najmä v porovnaní s Fernandom Alonsom, opak je však pravdou. Kanadský pretekár by po Bahrajne pokojne mohol získať status formulového robocopa. Po nehode na bicykli sa jeho zranenia zďaleka neobmedzili len na jedno zlomené a jedno pochrámané zápästie.

Ôsme miesto v bahrajnskej kvalifikácii je s početnými zraneniami a po vynechaní celých predsezónnych testov veľký úspech napriek strate pol sekundy na tímového kolegu. Stroll sa totiž naďalej trápi so zraneniami, kvôli ktorým vynechal predsezónne testy a ktoré mu nedeľné preteky ešte poriadne sťažia. Rýchlosť jeho monopostu však dodáva Kanaďanovi nádej a – dlhé roky sme ho nevideli – aj úsmev na tvári.

„Tú bolesť je ťažké zniesť, ale som vďačný, že tu môžem byť,“ povedal po sobotnej kvalifikácii Stroll, ktorý priznal, že v sobotu jazdil aj s pomocou liekov proti bolesti. „Keby mi niekto dal hoc aj jednopercentnú šancu, tak by som to bral.“

„Chápete, pred dvanástimi dňami ma operovali, presne pred dvoma týždňami sa stala tá nehoda. Nedokázal som hýbať rukami, nemohol som chodiť, takisto som si zlomil palec na pravej nohe. Svetielko na konci tunela bolo mizivé, veď ma pred dvanástimi dňami operovali a pred desiatimi pustili z nemocnice. Som šťastný a vďačný, že som tu,“ priznal radostne kanadský pretekár.

Videli sme, že v piatok na tom Lance nebol ideálne, kvôli zraneniam mal problém zatočiť do prvej zákruty a potom vystúpiť z auta. Testom FIA, v ktorom sa jazdec musí v stanovenom čase dostať z kokpitu, však prešiel a dostal zelenú. Rozhodnutie tak padlo na Aston Martin a Strolla, ktorý chcel jazdiť.

„Každý deň sa to zlepšuje a teraz už nemám také obavy, ako pred týždňom. Každým kolom sa cítim lepšie a viac dôverujem svojmu telu i rukám,“ hovorí Stroll.

„Chýbajú mi tri dni testov, aby som sa dostal viac do rytmu a vyskúšal si rôzne nastavenia i všetko ostatné. Chýba mi čas v aute, ale už začínam cítiť, že sa dostávam do rytmu.“

„Mám pocit, že ku koncu kvalifikácie som sa dostal do lepšej formy, mohol na to zatlačiť a auto bolo solídne. Viac kôl vám však vo Formule 1 zakaždým pomôže,“ dodal Stroll.

Ten si vyslúžil pochvalu aj od svojho tímového kolegu Fernanda Alonsa, ktorý ocenil Kanaďanovo odhodlanie a zápal. „Gratulujem mu ku každému kolu, pretože to, čím si prechádza, nie je nič jednoduché. Ukazuje to, aký je odhodlaný dosiahnuť dobrý výsledok. Keďže Lawrence je majiteľom tímu, tak Lancov zápal pre tento šport ľudia nie vždy ocenia. Tento víkend však všetkým ukazuje veľmi veľa,“ povedal dvojnásobný majster sveta.

Súvisiace články