logo F1online.sk

Je to definitívne: Druhé bahrajnské preteky sa pôjdu na “oválovej” konfigurácii

Bahrajn
© Getty Images/Red Bull Content Pool
Milan Kubala
Milan Kubala28. 8. 2020

Špekuluje sa o tom už celé týždne a zamýšľal sa nad touto alternatívou aj Ross Brawn. Až teraz ale Formula 1 oficiálne potvrdila, že druhé bahrajnské preteky sa skutočne pôjdu na oválovej konfigurácii okruhu.

Podľa oficiálnych údajov Formuly 1 má konfigurácia, ktorá obchádza celú vnútornú sekciu trate, dĺžku 3,543 kilometra. To z nej spraví druhý najkratší okruh vo Formule 1 — hneď po Monaku. Počet kôl sa však nebude na rozdiel od VC Monaka nijako krátiť, piloti teda budú musieť okruh obísť celkovo 87-krát. Predbiehania bude viac ako dosť.

Simulácie, ktoré si nechala vypracovať Formula 1, naznačujú, že v kvalifikácii by sme sa mali dočkať časov pod hranicou 55 sekúnd a v pretekoch sa budú časy na kolo pohybovať okolo jednej minúty.

https://pbs.twimg.com/media/EggBdEuVkAAw7TX?format=png&name=large

FIA s takouto zmenou nemala problém, keďže okruh Sachír je držiteľom najvyššej licencie aj pre túto konfiguráciu trate vrátane možnosti usporiadať nočné preteky. Samotná Veľká cena Sachíru sa tak uskutoční v ešte neskorších nočných hodinách ako prvé preteky v Bahrajne.

“Sme potešení, že môžeme potvrdiť nasadenie formátu Vonkajšieho okruhu pre Veľkú cenu Sachíru. Chceme sa poďakovať našim partnerom z Bahrajnského medzinárodného okruhu za ich neustálu podporu,” hovorí Ross Brawn, šéf Formuly 1 pre motoršport. “Prehodnocovali sme niekoľko možností alternatívnych konfigurácií okruhov a zhodnotili sme, že Vonkajší okruh bude najlepšou alternatívou. Pre všetky tímy bude predstavovať novú výzvu a vysoké rýchlosti a rýchle časy na kolo zabavia našich fanúšikov.”

“Vonkajší okruh ešte nikdy nebol použitý pre medzinárodnú súťaž, takže to bude nová a vzrušujúca výzva pre všetkých účastníkov,” doplnil šejk Salman bin Isa Al Chalífa, šéf okruhu v Bahrajne.