logo F1online.sk

Horner: Ak Hamilton odíde z F1, Mercedes bude v keli

Lewis Hamilton
© Stephen Reuss/Mercedes
Tomáš Masár
Tomáš Masár27. 2. 2023

Azda každému fanúšikovi Formuly 1 sa pri slove Mercedes vybaví Lewis Hamilton. Brit vládne takmer všetkým historickým rebríčkom a je považovaný za jedného z najúspešnejších, ak nie za najúspešnejšieho pretekára F1 vôbec, pričom väčšinu svojich triumfov a víťazstiev v šampionáte si pripísal práve vo farbách tímu z Brackley. Pre „strieborné šípy“ bol v priebehu rokov neposchybniteľným prínosom, podobne ako pre Ferrari Michael Schumacher na začiatku tisícročia. Dni Hamiltona v najvyššej motoristickej súťaži sa však krátia. Sedemnásobný majster sveta má už 38 rokov a skôr či neskôr sa bude musieť s kráľovnou motoršportu rozlúčiť. Mercedes tak bude za rekordéra nútený hľadať náhradu, čo nebude vôbec jednoduché. Myslí si to aj Christian Horner.

„Ak odíde z F1, kto ho preboha nahradí? Ak by sa rozhodol odísť do dôchodku, Mercedes by bol skutočne v keli,“ vyslovil sa Christian Horner v piatej sérii Drive to Survive. „Aké sú vlastne Totove možnosti, ak by Lewis z Formuly 1 odišiel? Je to vcelku zrejmé.“

Mercedes sa v minulej sezóne azda po prvýkrát po mnohých rokoch boril s problémami – najmä s nedostatočnou výkonnosťou a značným poskakovaním na rovinkách. Hornerovi to, ako šéfovi konkurenčnej stajne, zjavne vôbec neprekážalo.

„Mohli ste vidieť, že každý tím robil pokroky, len Mercedes tápal,“ povedal. „Pre Tota je to situácia, na ktorú nebol, odkedy prišiel do F1, zvyknutý – byť porazený. Nezabúdajme, že Mercedes v minulosti zničil [všetkých] svojich súperov, absolútne všetkých. Konečne začínajú mať problémy aj oni. Všetci si to užívajú!“

Podľa bývalého manažéra Ferrari Petra Windsora sa TotoWolff po odchode Lewisa Hamiltona pokúsi zlanáriť Charlesa Leclerca.

„Povedzme, že Lewis skončí na konci roku 2024 alebo po tejto sezóne. Domnievam sa, že Toto Wolff sa pokúsi zlanáriť Charlesa Leclerca,“ uviedol. „Pravdepodobne by následne v tíme nastal zmätok, ak by Leclerc robil dvojku Russellovi, ale ak je Wolff pripravený uprednostniť pred Russellom Hamiltona, očividne bude pred ním pripravený uprednostniť aj Leclerca.“

Bývalý jazdec Karun Čandhok si však myslí, že Mercedes sa v budúcnosti rozhodne vsadiť na Landa Norrisa.

„Povedzme, že Lewis si na konci tohto roku povie, že má toho dosť a chce ísť preč. Mercedes to následne bude mať dosť komplikované, ale myslím si, že niet pochýb, že prvou voľbou Mercedesu bude v takomto prípade Lando Norris,“ poznamenal Ind.

Tak či onak, Hamilton tvrdí, že chce v F1 zotrvať minimálne ešte niekoľko sezón. Ak teda svoje predsavzatie splní, Mercedes bude mať pri hľadaní jeho nástupcu času viac než dosť.