logo F1online.sk

Norrisa premohla frustrácia. V garáži McLarenu vrazil päsťou do steny

Lando Norris
© Twitter/McLaren
Milan Kubala
Milan Kubala25. 2. 2023

McLaren počas posledných troch dní určite prekvapil, no nanešťastie pre fanúšikov tradičnej britskej stajne nie pozitívne. Frustrácia zaplavila celý tím vrátane jeho hviezdneho jazdca Landa Norrisa. Hoci je mladík v službách McLarenu obyčajne veľmi pokojným človekom, tentoraz sa aj on poriadne nasrdil a v garáži vrazil päsťou do steny.

Jedna veľká katastrofa. Tak by sme mohli zosumarizovať výkony McLarenu z predsezónnych testov. Namiesto toho, aby sa papájoví blížili k svojmu vytúženému cieľu, ktorým je zbieranie víťazstiev a majstrovských titulov, sa podľa všetkého už druhý rok po sebe prepadnú. A tentoraz by to nemuselo byť len o jednu pozíciu, obávajú sa osobnosti z padoku.

McLarenu nedávajú veľké šance ani komentátori F1TV. Bývalí pretekári F1 Anthony Davidson a Jolyon Palmer vo svojich vlastných rebríčkoch prisúdili McLarenu ôsmu priečku, Lawrence Barretto dokonca posledné desiate miesto.

Po dôvody netreba chodiť ďaleko. McLaren patril na testoch k najpomalším monopostom a Norrisov čas 1:32,160 stačil len na ôsme miesto v rebríčku tímov. Dôležitejšie ako dosiahnuté časy na testoch bývajú kilometre, no ani v tejto štatistike nedopadol lepšie. McLaren odjazdil najmenej kôl zo všetkých. Technické problémy nemali konca kraja. Okrem starých známych bŕzd bolo treba opakovane riešiť aj “blatníky” predných kolies.

Výkonný riaditeľ McLarenu Zak Brown vysvetľuje slabú formu nesplnením vývojových cieľov, šéf stajne Andrea Stella aj problémami s efektivitou aerodynamického balíka. Inými slovami, monopost MCL60 má veľký aerodynamický odpor.

A čo na to hovorí technický riaditeľ James Key? To zatiaľ nevieme. Keď sa ho reportér F1TV Sam Collins pokúsil zastihnúť a porozprávať sa o problémoch McLarenu, “nemal zrovna najlepšiu náladu na rozhovor”. “Zo súčasnej situácie vyzeral byť dosť nahnevaný.”

A nahnevaný je aj Lando Norris, ako prezradil po skončení testov Will Buxton. “Keď odchádzal z garáže do miestnosti pre jazdcov, tak som videl, ako päsťou vrazil do steny, čo nie je preňho typické. Nebola to taká rana, že by chcel preraziť stenu, ale bolo vidieť jeho frustráciu. Vidíte, že tam nie je všetko v poriadku.”

Norris nepôsobil najšťastnejšie ani po piatkovom programe, keď naznačil, že McLaren zrejme nebude konkurencieschopný minimálne do roku 2025, keď má vypršať jeho zmluva. To primälo britských komentátorov k tomu, aby sa zamysleli nad budúcnosťou rodáka z Bristolu.

David Croft zo Sky si Norrisove slová vykladá tak, že by mohlo ísť o nenápadné ponúknutie jeho služieb konkurencii. Norris možno hľadá únikový východ. “Myslím si, že by to tak mohlo byť. Pred príchodom do Bahrajnu McLaren miernil očakávania. Hovorí sa, že McLaren sa takto pred štartom sezóny prepadol ešte hlbšie, čo Landovi musí robiť starosti.”

Z tohto pohľadu si Daniel Ricciardo paradoxne môže vydýchnuť, že sa ho McLaren vlani zbavil. Lando Norris má pred sebou ešte dlhé roky, no vraj nič neľutuje. “Ešte tu strávim pár rokov, pretože tu chcem byť,” ubezpečil po skončení piatkového programu. “Nie som tu preto, že by som vedel, že okamžite budeme vyhrávať tituly. Vedel som, že je to dlhá cesta. Musíme vyvíjať a zlepšovať sa, aby sme sa tam dostali.”

“Zvažujeme každú možnosť a existuje aj eventualita, že nám to bude trvať dlhšie než môj kontrakt,” uvedomuje si realitu. “Nemyslím si však, že toto by bola aktuálna téma. Ja som veľmi trpezlivý človek, no na druhej strane som spokojný s našou prácou a plánmi tímu.”

Norrisove vyjadrenia pre médiá hovoria jedno, no výbuch zo soboty druhé. Kedy pretečie pohár trpezlivosti Landa Norrisa aj na verejnosti? Čas beží a víťazstvá sú v nedohľadne…