logo F1online.sk

Alonso krotí očakávania: Strollova spätná väzba nám bude strašne chýbať

Fernando Alonso
© Motorsport Images/Aston Martin
Matúš Pavlík
Matúš Pavlík25. 2. 2023

Vybral si Fernando Alonso konečne správny tím v správnom čase? Táto veta z úst komentátorov prenosu z predsezónnych testov zaznela neraz. Aston Martin v Bahrajne príjemne prekvapil, niektorých dokonca ohromil. Sám Fernando sa však týždeň pred štartom novej sezóny snaží krotiť očakávania.

Nebolo ich málo a neboli to vôbec malé mená, ktoré výkonnosť Aston Martinu zaradili bok po boku s Mercedesom. Padla dokonca otázka, či je Mercedes najlepšie auto s motorom Mercedes na rošte. Takéto silné slová čakal pred odchodom do Bahrajnu málokto.

Pritom to spočiatku vyzeralo na poriadnu katastrofu. Lance Stroll sa pred testami zranil pri tréningu a veľmi intenzívne sa špekuluje, že štart sezóny nestihne. Potom jeho náhradník Felipe Drugovich odjazdil v prvý deň testov iba dve kolá, keď sa jeho auto pre elektrický problém zastavilo. Nebol to prvý problém tímu v Bahrajne, ale všetky zatienila Alonsova jazda v monoposte AMR23, ktorá svetu pošepkala, že Aston Martin urobil cez zimu veľký krok vpred.

Alonso mal vďaka absencii Strolla prednostné právo na kokpit. On strávil v aute v súčte celé dva dni, Drugovich jeden. Vďaka tomu odjazdil 270 kôl, čo je s prehľadom najviac spomedzi všetkých pilotov. Napriek tomu ho pred mikrofónmi F1 TV niečo veľmi trápilo.

„Strašne nám to ublížilo,“ prehlásil o Strollovej absencii Alonso na počudovanie všetkých naokolo. „Myslím si, že nám chýbal, pretože nikdy neviete, či niektoré moje poznámky a pocity v aute boli iba mnou ako nováčikom v novom aute a novom tíme alebo nie.“

„Možno to bolo niečo typické pre Aston Martin, čo Lance mohol postrehnúť – pocit z bŕzd, riadenie a všetky tieto veci –, o čom teraz nevieme, či je to dedičstvom tímu alebo je to v tomto aute niečo nové.“

„Bez neho to nejde, takže dúfam, že sa dokáže vrátiť čo najskôr,“ dodal Alonso.

Takéto slová skrátka nie je možné nechať bez komentára a aj častokrát zdržanlivý portál The Race poznamenal, že tieto slová možno vnímať ako súčasť „Alonsovej širšej stratégie, ako zapadnúť do tímu, v ktorom je Strollov otec Lawrence predsedom predstavenstva“.

Alonso sa tiež nepripojil ako ďalší vagón v pomyselnom vlaku nadšenia z formy Aston Martinu, ktorý dokonca má mať rýchlosť na to, aby vyzval top tímy. V nejednom hodnotení nejedného experta sa monopost AMR23 ocitol bok po boku s W14 od Mercedesu, od ktorého sa v tomto roku očakávalo a očakáva nesmierne veľa.

„Bol to veľmi príjemný a pekný týždeň, ale máme pocit, že z auta sa dá vyťažiť ešte oveľa viac a počas testov sme to nestihli nájsť,“ hovorí Alonso. „Z auta som mal dobrý pocit počas celých troch dní. Trochu sme experimentovali s rozličnými prístupmi k nastaveniu a na každej z týchto ciest sme našli niečo pozitívne.“

„To je jasný znak toho, že v porovnaní s minuloročným autom potrebujeme zmeniť filozofiu v mnohých oblastiach. To je, samozrejme, istým spôsobom znepokojujúce, pretože budeme potrebovať niekoľko pretekov na optimalizáciu balíka,“ povedal Alonso.