logo F1online.sk

Hamilton: Bez poskakovania je svet hneď krajší

Lewis Hamilton
© Stephen Reuss/Mercedes
Milan Kubala
Milan Kubala25. 2. 2023

Po troch dňoch predsezónnych testov Mercedes nemôžeme pasovať do roly favorita, no rozhodne už v tíme nie je taká skleslá nálada ako pred dvanástimi mesiacmi. Lewis Hamilton si uvedomuje, že jeho monopost má stále isté nedostatky, no aj tak bude do prvého víkendu sezóny vstupovať s lepšími vyhliadkami ako pred rokom. A to ho teší.

Štvrtkový program vyčaril úsmev na tvári inžinierom aj jazdcom Mercedesu. Už v piatok sa však strieborné šípy museli vrátiť späť do reality, keď sa objavili technické problémy a monopost prestal spolupracovať s jazdcami. Aj preto mnohí považujú Mercedes až za tretí alebo štvrtý najrýchlejší tím v padoku.

“Ťažko to nejako zosumarizovať. Myslím, že máme za sebou pár náročných dní,” spustil na tlačovke Lewis Hamilton. “Hlavne piatok bol ťažký, ten prvý deň nebol taký zlý. Včera sme sa viac trápili.”

“Myslím však, že George mal dnes oveľa lepšie ráno, trochu sa to podobalo na prvý deň. Takže dúfame, že sme našli o čosi lepšie nastavenia,” nádejá sa britský jazdec. Nájsť lepšie nastavenia mohla pomôcť aj nočná porada, ktorú zvolal Mercedes s cieľom odhaliť príčinu nestability zadnej časti a náhlych úbytkov prítlaku vpredu. A zrejme sa to podarilo, veď Hamilton počas kvalifikačnej simulácie zajazdil druhý najlepší čas, keď na Péreza stratil 0,359 sekundy.

“Nikdy to nie je jednoduché. Veľa sme toho objavili,” pokračoval sedemnásobný majster sveta, ktorý sa poďakoval celému tímu za neúnavnú prácu. “V tomto tíme som už jedenásty rok. Najviac som pyšný na to, že sa všetci vrátili späť s rovnakou mentalitou a rovnakou pracovitosťou. Nikto nie je samoľúby. Uvedomujeme si, že musíme prekonať celú horu. Všetci pokračujú so sklonenými hlavami. Som pyšný na celý tím tu na trati a v továrni. Teraz budú skúmať nazbierané dáta a pôjdu naplno.”

Poskakovanie je minulosťou, no na rovinkách to stále nie je ono

V nazbieraných dátach už aspoň nebudú musieť hľadať príčiny poskakovania. Lewisa Hamiltona teší, že tento neduh je preč, no na druhej strane si uvedomuje iný nedostatok monopostu. Na rovinkách nemá takú rýchlosť ako konkurencia.

“Bolo to tak vlani a trochu to platí aj tento rok,” uznáva problémy s odporom monopostu Hamilton. Následne sa mu však rozžiarila tvár: “Ale poskakovanie je preč. Miestami sa ešte trochu objaví, ale po väčšinu času je preč. Svet je hneď oveľa krajší, keď auto neposkakuje a vy vidíte na trať pred sebou. Ale áno, na rovinkách potrebujeme trochu pridať.” Toto Wolff priaznivcov ubezpečil, že na Veľkú cenu Bahrajnu sa už chystá nové zadné krídlo, ktoré by malo pomôcť s maximálkou.

Rodák zo Stevenage následne pokračoval: “Keď ku koncu trať trochu vychladne a vy nasadíte mäkšie pneumatiky a vidíte tie kroky medzi nimi, je to fajn pocit. Zatiaľ na tom nie sme tak, ako by sme chceli, ale máme dobrú platformu, na ktorej môžeme stavať.”

V porovnaní s vlaňajškom je to skutočne obrovský rozdiel. V Mercedese si uvedomujú, že tentoraz ich sezónny vývoj môže priniesť ešte väčšie zisky ako pred rokom. Nebudú musieť totiž “hodiť do koša” balíček, ktorý sa pripravuje v továrni.

“Myslím, že vlani po skončení prvých testov boli všetci rozrušení. Nikto z nás netušil, čo má to poskakovanie znamenať, odkiaľ sa vzalo. Vo veternom tuneli sme nič také nevideli. Mali sme na auto priniesť balík hodný 1,5-sekundového zlepšenia, no nemohli sme ho nasadiť,” spomína Lewis Hamilton na úvod do sezóny 2022. “Bolo to náročné a všetci odchádzali z testov s hlavami v dlaniach. Pretlačili sme sa však cez to.”

“Aj tento rok musíme popracovať na niektorých veciach. Ešte to nie je dokonalé, ešte stále sa nedokážeme vyrovnať Red Bullu, možno ani Ferrari. Ako som však povedal, je to lepšie. Zmenilo sa pár vecí, poskakovanie zmizlo a pár ďalších aspektov sa zlepšilo. Ktovie, kde sa ocitneme o týždeň. Treba zachovať pozitívnu náladu a stále ísť naplno,” doplnil.