logo F1online.sk

Verstappen je so správaním auta ešte spokojnejší ako vlani

Max Verstappen
© Getty Images/Red Bull Content Pool
Milan Kubala
Milan Kubala25. 2. 2023

Max Verstappen v novom aute pôsobil sebavedomo a spokojne od začiatku až do konca jeho predsezónnych jázd. Holandský pretekár si správanie monopostu nevie vynachváliť, medziročne sa vraj tímu podarilo spraviť krok vpred. Verstappenove slová sú varovným prstom pre konkurenciu, ale aj tímového kolegu Sergia Péreza.

Úradujúci majster sveta má nateraz hotovo. Vo štvrtok mal monopost len pre seba a piatkové povinnosti si podelil so Sergiom Pérezom. Je teda načase spýtať sa Maxa Verstappena na jeho hodnotenie.

“Myslím si, že auto funguje naozaj dobre,” zareagoval na tlačovej konferencii Max Verstappen. “Prechádzame si množstvom vecí, ktoré sme chceli vyskúšať, a všetko vyzerá veľmi zaujímavo. Pre mňa to boli veľmi pozitívne dni. Celkovo som si jazdu v aute užíval.”

V prvých dvoch dňoch testov Red Bull pôsobil ako veľký favorit. Všetci však čakáme na výsledky sobotňajších kvalifikačných simulácií, ktoré nám pomôžu utvoriť si o čosi ucelenejší obraz o rozložení síl. Pravdou je, že žiaden tím neukáže plný potenciál svojho auta.

A keďže v kokpite nebude sedieť Max Verstappen, možno neuvidíme ani plný potenciál toho, čo by Red Bull chcel ukázať. Sergiovi Pérezovi totižto už vlani nevyhovovalo správanie monopostu RB18, a tento rok sa jeho problémy možno ešte zväčšia.

Holandskému jazdcovi v úvode sezóny prekážala nedotáčavosť monopostu, čo zas Sergiovi Pérezovi pomáhalo dostať sa na kolegovu úroveň. Postupom času však Red Bull začal “chudnúť” a s vyvážením auta sa mohol viac hrať aj vďaka závažiam. Z nedotáčavého auta sa stalo pretáčavé, čo je vodou na Verstappenov mlyn a ďalším klincom do rakvy Pérezových majstrovských ambícií.

Max Verstappen teraz hlási, že nové auto mu vyhovuje ešte viac ako pred rokom. “V autách je dosť odlišností, takže sa s nimi jazdí trochu inak. A asi to trochu súvisí aj s pneumatikami. Rozhodne to vnímam ako zlepšenie oproti minulému roku. Vlani bolo hlavným problémom to, že autá boli strašne ťažké. Pri zatáčaní boli spočiatku veľmi lenivé, pretože všetka hmotnosť sa nachádzala na nesprávnom mieste.”

“V priebehu roka sme sa jej zbavili a mohli sme vidieť, že výkon výrazne rástol,” pokračoval na margo nadváhy. “Z auta sa postupne stával pretekársky stroj. Tento rok je len pokračovaním. Na auto sme nasadili veci, ktoré sú jasne lepšie. Už pripravujeme ďalšie, sme uprostred tohto procesu. Vieme, čo nás limituje a pracujeme na tom, aby sme to odstránili.”

Pre úvodnými pretekmi v Bahrajne Verstappen istotne cíti sebavedomie. “Nie je to len o sebavedomí, ale aj o predvedení toho výkonu. Máme za sebou naozaj pozitívne testovacie dni a veľa sme sa naučili. Dúfam, že víkend odštartujeme dobre, a potom uvidíme, kde sa ocitneme.”

Posledná otázka: Ako vyzerá aktuálne poradie tímov? “Neviem, ťažko povedať. Myslím si, že dôležitejšie je koncentrovať sa na seba,” úspešne sa vyhol priamej odpovedi dvojnásobný šampión. “My sme spokojní s tým, čo sme spravili.”

Súvisiace články