logo F1online.sk

Sainza teší, že sa nezmenilo správanie auta: Staviame na dobrej rýchlosti spred roka

Carlos Sainz
© Twitter/Scuderia Ferrari
Milan Kubala
Milan Kubala24. 2. 2023

Scuderia Ferrari v piatok patrila medzi tie menej nápadné tímy. Carlos Sainz s Charlesom Leclercom nezajazdili žiadne bombastické časy, netlačili sa na vrchol výsledkových listín a nezaznamenali žiadne vážne technické problémy. Svedomito však pokračujú v práci, ktorú započali pred rokom.

Počas druhého dňa predsezónnych testov monopost SF-23 dokončil 138 kôl, čo je ekvivalentom slušných 747 kilometrov. V piatok ráno sa takmer presne pod polovicu z nich podpísal Carlos Sainz, ktorí si na konto pripísal 70 kôl a celkovo šiesty najlepší čas.

Španielov program pozostával najmä z jázd na testovacej zmesi Pirelli a súťažnej s označením C3. Jeho úlohou bolo tiež zbierať dáta s rôznym množstvom paliva. “Hladko, všetko prebehlo veľmi hladko,” uviedol Carlos Sainz po splnení si svojich povinností. “Bol som celkom spokojný s tým, ako sa nám počas jázd darilo, koľko sme toho natestovali.”

Jedným z cieľov bolo preveriť správanie monopostu. “Počas prvých dní vždy objavujete limity nastavení, snažíte sa auto dostať do rôznych situácií a ja sa z toho veľa učím. To je cieľ, ktorý som mal aj vlani a nevychádzalo mi to. Teraz sa mi to darí.”

Pohľad na výsledkovú listinu nám zatiaľ veľa nenapovie, ale jazdci by už mohli mať istú predstavu o tom, aké je ich auto rýchle. V tejto fáze ročníka je dôležitý aj celkový dojem z jazdy.

V tomto smere sa Ferrari nijako nezhoršilo, pochvaľuje si Sainz. “Mám dojem, akoby to po minulom roku bola evolúcia. Z jazdy mám veľmi podobný pocit. V aute a koncepte nedošlo k žiadnym prevratným zmenám. Snažíme sa stavať na dobrej rýchlosti z minulého roka. Samozrejme, teraz venujeme viac pozornosti aj našim vlaňajším slabinám.”

V sobotu budú mať tímy poslednú možnosť pripraviť sa na Veľkú cenu Bahrajnu. Uvidíme aj poriadne kvalifikačné simulácie v podaní Ferrari s plynom až na podlahe? “Zakaždým, keď sadnem do monopostu, tak idem naplno,” zareagoval rodák z Madridu. “Tú poslednú desatinku však neukážete až do kvalifikácie, keď zacítite ten adrenalín. Ale dúfam, že v sobotu budem postupne zvyšovať tempo.”

Charles Leclerc popoludní preveroval zmesi C2 a C3 a nadviazal na prácu svojho kolegu pri porovnávaní rôznych nastavení. V závere absolvoval i pretekovú simuláciu a celkovo obišiel okruh Sachír 68-krát.

“Dnes sme sa pustili do rôznych testov. Hlavne sme venovali pozornosť nastaveniu auta,” hovorí Charles Leclerc, ktorý obsadil ôsme miesto s viac ako sekundovou stratou na Čoua a Verstappena. “Pracujeme tvrdo, no stále je priskoro na vyvodzovanie záverov. Bolo fajn odjazdiť ďalšie kolá, a aj počas posledného dňa testov budeme naplno analyzovať dáta.”

Súvisiace články