logo F1online.sk

Šípia v McLarene problémy? V prvých pretekoch nedokážeme naplniť naše naplánované ciele

Zak Brown
© Motorsport Images/McLaren
Matúš Pavlík
Matúš Pavlík24. 2. 2023

Keď si máme upraviť jednu známu múdrosť sveta športu, mohli by sme povedať, že predsezónne testy sú ako bikiny, ukážu veľa, ale neukážu to najdôležitejšie. V tomto roku by sa skôr dalo povedať, že predsezónne testy toho neukážu veľa, ale niečo málo predsa len ukážu. A z hodnotenia toho mála tím McLaren, bohužiaľ, nevychádza dobre.

Aston Martin vlani čelil veľkým posmeškom za kopírovanie Red Bullu. V tomto roku však prišla stajňa s pozmeneným konceptom a na predsezónnych testoch slávi čiastkové úspechy. Ak by sme mali vybrať tím, ktorý sa v tomto roku podobá na vlaňajší Red Bull najviac, taký McLaren by bol horúcim kandidátom.

Bohužiaľ sa však vo Wokingu nepodarilo napodobniť ani rýchlosť, ani kvalitu výroby majstrov sveta. Vo štvrtok mal tím nemalé problémy so spoľahlivosťou, zajazdil najmenej kôl a opäť doplácal na veci, ktoré nie sú veľmi zložité. Ak chce McLaren splniť svoj cieľ a viesť stred poľa, v tíme budú musieť zabrať a uvedomuje si to aj ich šéf.

„Vieme, že sme si pri vývoji stanovili určité ciele, ktoré sa nám nepodarilo naplniť a povedali sme si, že bude lepšie o tom hovoriť úprimne,“ reagoval Brown na slová svoje i svojich kolegov pri predstavení monopostu MCL60. Vtedy on i Andrea Stella hovorili, že tento McLaren ešte nie je konečnou verziou a do Baku sa pripravuje značný balík úprav, ktorý má načrtnúť, čo inžinieri pri vývoji tohto monopostu skutočne zamýšľali.

„My, rovnako ako všetci ostatní, máme pred sebou na horizonte množstvo vylepšení, takže sme povzbudení tým, čo na nás čaká za rohom. Myslím si však, že do prvých pretekov sezóny skrátka nedokážeme naplniť naše naplánované ciele a naozaj ťažko povedať, ako vysoko na rošte sa budeme nachádzať,“ priznal Brown.

Prvý deň predsezónnych testov skutočne naznačil, že McLaren sa trápi. V skutočnosti by sa možno dalo povedať, že tím sa vrátil presne o rok späť, keď to vlani na predsezónnych testoch vyzeralo podobne.

„Minulý rok sme mali problémy s brzdami, ktoré zastavili vývoj v niektorých oblastiach. Naša výkonnosť v Bahrajne tak nebola optimálna a sústredili sme sa hlavne na zvládnutie pretekov. Som hrdý, ako to tím zvládol a ako zareagoval, pretože sme na to mali asi iba týždeň. Spočiatku sezóny nám to však uškodilo, takže je dôležité absolvovať v tomto roku testy normálne,“ povedal Brown, ktorý naďalej trvá na splnení cieľov stanovených pred sezónou.

„Na konci roka chceme byť v najlepšej štvorke. Minulá sezóna pre nás bola trochu sklamaním. Našou ambíciou je vrátiť sa späť dopredu, no vieme, že to ešte chvíľu potrvá.“

„Máme však k dispozícii technologickú infraštruktúru alebo aspoň bude v tomto roku z veľkej časti hotová. Je to celkom vzrušujúce a máme naplánované kvalitné vylepšenia. To však platí o každom tíme F1, takže potrebujeme zvýšiť tempo,“ dodal boss McLarenu.

Keď bol opýtaný na komplikácie a program svojho tímu počas prvého dňa testov, povedal: „Vo štvrtok sme mali nejaké počiatočné problémy. Väčšinu ťažkej práce ráno odrobil Oscar s cieľom auto nastaviť. Nebolo to nič znepokojujúce, skrátka bežné vady vyskytujúce sa na testoch,“ vysvetlil Brown.

„V piatok sa Lando sústredil na dlhšie jazdy, takže sa stále snažíme pochopiť auto a máme pred sebou ešte relatívne veľa testovania. Potom sa vrhneme na prácu s nastavením,“ uzavrel šéf stajne z Wokingu.