logo F1online.sk

„Malé zmeny“ na spôsob Vasseura: Rueda skončil ako hlavný stratég Ferrari

Iňaki Rueda
© Scuderia Ferrari Press Office
Matúš Pavlík
Matúš Pavlík23. 2. 2023

Keď do kresla šéfa tímu zasadne nový muž, fanúšikovia zväčša očakávajú tornádo. Vo Formule 1 to však nie je také jednoduché. Nový šéf potrebuje čas, aby sa so všetkým zoznámil, potom môže svojmu tímu vštepiť vlastnú stopu. Niečo v tom zmysle avizoval po svojom príchode aj Frédéric Vasseur, avšak už v prvý deň predsezónnych testov v Bahrajne sme sa dozvedeli, že strategické oddelenie Ferrari má nového šéfa.

Niekedy až priam nenávidený Iñaki Rueda končí ako hlavný stratég Ferrari a nahradí ho Ravin Jain, hlási portál Motorsport.com. To je pomerne zásadná zmena a nie je mimo misu domnievať sa, že bola plánovaná ešte pred Vasseurovým príchodom a nový šéf jej dal svoje finálne „požehnanie“.

Vasseur však pri svojom príchode odmietal akékoľvek agresívne zmeny a niekoľkokrát zopakoval, že dôležitejšie je pozrieť sa na procesy a fungovanie celých oddelení, nie iba na „vrchol pyramídy“.

„Áno, vykonáme niekoľko malých zmien,“ komentoval situáciu v strategickom oddelení Ferrari Frédéric Vasseur pri predstavení nového monopostu pred pár týždňami. „Už minule som však povedal, že vy vidíte len tú časť ľadovca, ktorá trčí spod hladiny. A keď ste hovorili o stratégii, hovorili ste o stratégovi a o stratégii.“

„Nie je to však len jeden človek, ktorý stláča gombíky, je to o celom softvéri, je to o celom tíme v továrni a je to aj o procesoch na samotnom boxovom múre. Ide skôr o kompletný obraz, nie o jedného človeka,“ dodal Vasseur.

Ak si nový šéf predstavuje pod „malou zmenou“ výmenu samotného šéfa strategického oddelenia, tak to by si mali v Maranelle radšej všetci držať klobúky. Zdroje totiž prezradili, že doterajší hlavný stratég Iñaki Rueda bol „prevelený“ na inú pozíciu do továrne a na boxovom múre ho už neuvidíme. Ujať sa má nešpecifikovaných úloh na športovom oddelení Scuderie.

Vo funkcii ho nahradí Ravin Jain, ktorý doteraz pôsobil ako strategický inžinier. Tento Ind je absolventom fyziky, matematiky a teoretickej fyziky na Oxfordskej univerzite. Talianske osadenstvo na kapitánskom mostíku Ferrari sa nám tak trochu diverzifikuje.

Od Veľkej ceny Bahrajnu má mať Mekies na starosti všetky prevádzkové aspekty tímu, kým Vasseur bude mať pod palcom jednanie s jazdcami, sponzormi a médiami. Takéto by teda malo byť momentálne rozloženie právomocí vo Ferrari podľa Motorsport.com.