logo F1online.skF1online.sk

Russell a Alonso kritizujú F1 za nedostatok testovacích hodín

George Russell
© Twitter/Mercedes
Matúš Pavlík
Matúš Pavlík22. 2. 2023

Sú tri dni predsezónnych testov málo? Napohľad sa to zdá ako úplne nevyhnutné minimum, avšak stále platí, že všetci majú rovnaké podmienky. Ako sme sa už dozvedeli aj počas šprintových víkendov, čím menej dát najlepšie tímy majú, tým ľahšie ich môžu tie menšie prekvapiť. Z niektorých uhlov pohľadu teda nemusí byť obmedzené testovanie na škodu, avšak podľa Georgea Russella a Fernanda Alonsa sú tri dni príliš málo.

Vlani si tímy a piloti mohli dopriať obrovský luxus v podobe hneď dvoch predsezónnych testov na dvoch rozličných miestach. Jazdilo sa najprv v Barcelone a potom aj v Bahrajne. Takýto luxus však tímy v tomto roku nedostanú ani náhodou. Čakajú nás tri dni, pričom jazdiť sa bude 8 hodín a 30 minút každý deň.

„Za mňa osobne tri dni nestačia, pretože musíte pamätať, že pre každého jazdca to je iba jeden a pol dňa v kokpite,“ povedal George Russell, ktorého cituje Motorsport.com. „Máme šťastie, že sme mohli aspoň filmovať v Silverstone, ale bez toho by to znamenalo rovných dvanásť týždňov medzi Abú Zabí a Bahrajnom bez minúty v aute.“

„Viete si predstaviť, že by Rafael Nadal strávil dvanásť týždňov bez jediného úderu do loptičky a potom si to namieril priamo na French Open po jeden a pol dni tréningu? Rozumiete, niečo také by sa nikdy nestalo,“ povedal Russell.

„Chápem, prečo to robíme. Myslím si však, že tri dni s možnosťou poslať na trať obe autá naraz by zrejme bolo dobrým riešením. Podľa mňa by to bol najlepší kompromis,“ dodal britský pretekár.

Čo by však mala Formula 1 robiť? Dni na trati sú cenné a keď chce Liberty Media 23 alebo dokonca 24 veľkých cien, musí nájsť iný spôsob, ako odľahčiť personál v tímoch. Testy sú pritom neatraktívne, nesledované a z ekonomického pohľadu by sa dokonca dali nazvať „nutným zlom“. Nedá sa teda predpokladať, že by sa tento trend v nasledujúcich rokoch zmenil.

Piloti sú však v tomto smere viac-menej zajedno, čo vyjadruje aj názor pilota Aston Martinu Fernanda Alonsa. „V tomto roku máme len jeden a pol dňa testovania v Bahrajne, takže som si vedomý toho, že nebudem stopercentný ani v Bahrajne, ani v Džidde a možno ani v Austrálii. Možno je to trochu nespravodlivé. Myslím, že toto je jediný šport na svete, v ktorom jeden a pol dňa trénujete a potom idete na majstrovstvá sveta,“ povedal španielsky pretekár.

Súvisiace články

Diskusia