logo F1online.skF1online.sk

Ocon o A523: Minuloročné auto pri ňom vyzerá ako z hračkárstva

Esteban Ocon
© XPB Images/Alpine Media
Matúš Pavlík
Matúš Pavlík20. 2. 2023

O koľko je nový Alpine A523 lepší než minuloročný A522? Podľa pilota stajne Estebana Ocona došlo k skutočne výraznému zlepšeniu. Rozdiely medzi minuloročnými a tohtoročnými autami sú v prípade nejedného tímu viac ako očividné, takže pred novou sezónou máme „zarobené“ minimálne na zaujímavý úvod.

Minuloročný Alpine bol pomerne vydareným dielkom. Status najrýchlejšieho auta „zvyšku sveta“ je síce pomerne bezvýznamný, ale francúzskej stajni sa beztak podarilo poraziť všetkých s výnimkou top tímov. To nie je na zahodenie, hoci ambície tohto továrenského tímu sú nepochybne vyššie.

Alpine sa ich v roku 2023 pokúsi naplniť a základom snaženia bude nový monopost A523, ktorý tím predstavil minulý týždeň v Londýne. Pilot stajne Esteban Ocon neskrýval pri jeho opise nadšenie.

„V porovnaní s minulým rokom sa jedná o poriadnu evolúciu. Ja som človek zažratý do mechaniky, rád sa detailne pozriem na karosériu a zavesenie a rád detailne sledujem výrobu jednotlivých súčiastok,“ hovorí Ocon.

„Keď k vám mám byť celkom úprimný, minuloročné auto pri tomto vyzerá ako niečo z hračkárstva. Pokiaľ ide o detaily, výrobu dielov, úsporu váhy, rozličné riešenia v kokpite a všetko ostatné, vyzerá to ako poriadne pretekárske auto.“

„Musím povedať, že je to veľmi pôsobivé. To je dobré jednak pokiaľ ide o spoľahlivosť, ale tiež je to krok vpred. Medzi rokmi 2021 a 2022 sme urobili krok vpred a smerom do roku 2023 sme postúpili o ďalší kus. Takže uvidíme, či sa to premietne do výkonnosti, ale je to krok vpred. To je to, čo vidím ja,“ dodal Ocon.

Alpinu sa v roku 2022 podarilo vylepšiť svoje umiestnenie zo sezóny 2021, hoci pred dvoma rokmi sa tento tím tešil z nečakaného víťazstva v Maďarsku a dokopy dvoch pódií. Podľa šéfa stajne Otmara Szafnauera je v sezóne 2023 cieľom minimálne zopakovať štvrté miesto, určite získať viac bodov a ideálne pridať aj umiestnenia na stupňoch víťazov.

„Vlani sme boli blízko. Skončili sme na štvrtom mieste v Japonsku a na piatom na Red Bull Ringu. Nechýbalo veľa, pritom v roku 2021 sme mali horšie auto, no raz vyhrali a pridali ešte jedno tretie miesto. Všetko je teda možné,“ povedal Ocon, ktorý prikývol na šéfove slová o tohtoročných ambíciách Alpinu.

„Ale áno, cieľ by mal byť nejaký taký, že chceme skončiť na štvrtom mieste, ale rozostup medzi tretím a štvrtým bol obrovský, nejakých tristo bodov. Ak budeme na štvrtom mieste, musíme sa dostať oveľa bližšie k tretiemu, možno oň dokonca zabojovať, to by bolo o niečom úplnom inom.“

„Je to veľmi vysoký cieľ, ale presne taký si musíme stanoviť. Sme veľmi ambiciózni, sme súťaživí a vo Formule 1 sa môže stať čokoľvek. Verím, že sa dočkáme nejakých prekvapení,“ dodal Ocon.

Súvisiace články

Diskusia