logo F1online.skF1online.sk

S Mercedesom nerokujem, dušuje sa Leclerc

Charles Leclerc
© Martin Trenkler
Matúš Pavlík
Matúš Pavlík18. 2. 2023

Prestupový trh v roku 2022 bol poriadne divoký. Pritom sme niečo také ani nečakali. Došlo však k veľkému počtu prekvapivých presunov, hoci sa netýkali troch najlepších tímov, vniesli na štartový rošt sezóny 2023 celkom novú dynamiku. Veľa zmien neočakávame v troch najlepších tímoch ani v tomto roku, avšak situáciu okolo Lewisa Hamiltona sa istotne oplatí sledovať. Mercedes je rozhodne tímom, ktorý môže mať akéhokoľvek jazdca, hoci Charlesa Leclerca podľa jeho slov nie.

Kto by bol automatickou voľbou niektorého z top tímov, keby sa mu nečakane uvoľnila sedačka? Väčšina odborníkov sa zhoduje na tom, že by ním bol Lando Norris. Ten bude určite na zozname Mercedesu, Ferrari i Red Bullu pre prípad, že bude potrebné nahradiť niektorého z pilotov.

Zabúdať však nesmieme ani na Charlesa Leclerca. Pilot Ferrari má zmluvu platnú ešte na dva roky, no taký Norris dokonca na tri a aj tak sa o ňom špekuluje. Monačan má istotne punc jedného z najväčších talentov na rošte a Ferrari zas má povesť tímu, ktorý sa dokáže s hocikým veľmi rýchlo rozkmotriť. Charles však pri komunikácii s verejnosťou zostáva pevný ako skala.

„Nie je dôvod sa ponáhľať,“ odpovedal na otázku týkajúcu sa svojej novej zmluvy pre Quotidiano Nazionale. Kontrakt mu mimochodom končí na konci roku 2024.

„Viem, čoho sa obávate, že by som mohol odísť do Mercedesu, ale úprimne hovorím, že žiadne rokovania neprebiehajú,“ prehlásil Leclerc.

Ten v roku 2019 podpísal s vtedajším šéfom Mattiom Binottom priam bezprecedentnú päťročnú zmluvu. Na takýto dlhý kontrakt by ste v dejinách Formuly 1 ťažko hľadali precedens. Napriek tomu, že Leclerc a Ferrari sa do seba zamilovali na prvý pohľad a monacký mladík bol považovaný za Binottove eso (jeho posun do Ferrari si želal Sergio Marchionne, rovnako tak vymenovanie Binotta za šéfa), incident z minuloročnej britskej GP so zdvihnutým ukazovákom sú najlepšou metaforou toho, ako sa vzťahy medzi Ferrari a pilotom dokážu zvrtnúť.

Všetko sú to však stále len špekulácie. Okrem drobných náznakov sa Leclerc zatiaľ zdržal verejnej kritiky Ferrari a naďalej razí úzus, že každý chce byť pilotom červeného tímu.

„Vo Ferrari sa cítim dobre, cítim to nadšenie ľudí,“ povedal Charles. „Myšlienka korunovácie tímu i mojej titulom majstrov sveta je pre mňa nesmierne vzrušujúca.“

„V pondelok odchádzam do Bahrajnu a popravde, už sa neviem dočkať, až tam dorazím. Čakajú nás tri dni predsezónnych testov so všetkými našimi súpermi. Nedáva veľmi zmysel klásť si otázku, ako sa mi pozdáva nové auto, hneď som povedal, že prvý dojem bol dobrý, ale všetko závisí od porovnania s ostatnými,“ dodal Leclerc.

Súvisiace články

Diskusia