logo F1online.skF1online.sk

Mercedes a Hamilton majú za sebou „prvý rozhovor“ o novej zmluve

Lewis Hamilton a Toto Wolff
© Twitter/Mercedes
Matúš Pavlík
Matúš Pavlík15. 2. 2023

Držiteľom „kľúčov od miešačky“ na tohtoročnom prestupovom trhu je určite Lewis Hamilton. Sedemnásobný majster sveta práve vstupuje do posledného roku svojej zmluvy s Mercedesom a aj keď obe strany vyjadrili jednoznačnú túžbu v spolupráci pokračovať, rokovania predsa len zakaždým skrývajú určité „pasce“. Zatiaľ to pritom nevyzerá, že by sa Mercedes a Hamilton snažili dohodnúť čo najskôr.

Napriek silným rečiam o tom, že Toto Wolff a Lewis Hamilton sú schopní dohodnúť sa za desať minút, zostáva dohoda v nedohľadne. Napriek pochybnostiam sme však v minulom roku videli, že sedemnásobný šampión nestráca hlad a chuť po víťazstvách. Spojenie Mercedes – Hamilton je po všetkých stránkach ideálne, neexistuje teda dôvod, prečo by sa obe strany nemali dohodnúť, ak teda nerátame finančnú stránku.

„Už sme spolu v minulosti uzavreli pár podobných kontraktov, ktoré sa od seba líšili len málo, takže obvykle to nie je také zložité okrem stanovenia zrejmých podmienok,“ potvrdil Wolff skutočnosť, že na dohodu by obom stranám teoreticky malo stačiť desať minút.

„Máme za sebou prvý rozhovor, ale nechcem stanoviť akýkoľvek termín, pretože v tomto okamihu to preňho ani pre nás nie je dôležité. Máme na to celý rok a nájdeme si ten správny čas,“ uistil Wolff.

História si už pamätá, že by sa rozhovory medzi tímom a jazdcom preťahovali. Do nového kalendárneho roka 2021 Hamilton vlastne vstúpil bez zmluvy, hoci obe strany sa napokon dohodli. Predpokladá sa pritom, že dôvodom naťahovania jednaní boli práve peniaze a podľa medializovaných informácií musel Lewis po dominantnej sezóne 2020 dokonca akceptovať zníženie platu.

Tak napríklad, keď sa niečo podobné ešte v 80. rokoch stalo Nikimu Laudovi v McLarene, nazval pokles platu ako „poníženie“. Finančnú otázku by sme teda nemali podceňovať.

Wolff pritom popiera, že by sa rozhovory s Hamiltonom „preťahovali“: „Vždy sme boli schopní nájsť dobré riešenia, ktoré boli odrazom jeho hodnoty pre tím a pre šport. A okrem toho, myslím si, že Mercedes je miesto, kde chce byť. O niečom takom nikdy nebolo sporu.“

„Nikdy nebol problém vyriešiť veci už počas zimy ešte pred štartom sezóny. Keď spolu sedíme, tak to pre nás nie je ani hlavná priorita, pretože vždy nám bolo jasné, že naša spoločná cesta bude pokračovať,“ dodal Wolff.

Súvisiace články

Diskusia