logo F1online.sk

Vasseura „virtuálne“ predstavenia nových áut nenadchli, Ferrari prišlo s niečím jedinečným

Ferrari SF23
© Screenshot/Ferrari
Matúš Pavlík
Matúš Pavlík14. 2. 2023

Nebavia vás súčasné „predstavenia“ nových monopostov? Nie ste jediný. V dnešnej dobe triumfuje štýl nad podstatou, nevidíme ani skutočné autá, iba makety. Všetko ešte zhoršila nutnosť šetriť váhu, takže dizajnom dominujú mdlé a bezfarebné schémy. Vo Ferrari sa však zrejme rozhodli, že fanúšikovia potrebujú pred štartom sezóny navnadiť a prišli s veľkolepou šou.

Toto bude rozhodne pamätné predstavenie nového monopostu. Niečo také sme skutočne dlho nevideli. Ferrari pozvalo svojich fanúšikov priamo do Fiorana. Tí obsadili tribúnu, jasali a skandovali. Predstavenie tak získalo energiu a dostalo grády.

To však bol len začiatok a nasledovali rozhovory s juniormi Ferrari, rezervnými jazdcami i samotnými hrdinami Tifosi, Charlesom Leclercom a Carlosom Sainzom. Keď Marc Gené vyspovedal nového šéfa Frédérica Vasseura, zostali prítomní i fanúšikovia sledujúci prenos naživo na sociálnych sieťach príjemne prekvapení. Ferrari nové auto predstaví priamo na trati!

Charles a Carlos si hodili mincou o to, kto bude mať tú česť sa s novým autom prvýkrát zviesť v rámci tzv. shakedownu. Vyhral Charles Leclerc, ktorého čakali prvé kilometre v novom aute, ozdobené prvými vyjadreniami cez vysielačku priamo z kokpitu monopostu.

Niečo také nás na novú sezónu navnadí rozhodne viac než ukazovanie makiet, zoškriabaných lakovaní alebo „talkshow“ v New Yorku. Ferrari skrátka urobilo to, čo chceme vidieť všetci – poriadnu neamerickú šou, v ktorej je stredobodom pozornosti skutočné auto. Emócie vraj premohli aj Frédérica Vasseura, hoci na Francúzovej kamennej tvári sa to ťažko pozná.

„Vložili sme do toho nesmierne úsilie – teda nie ja, keďže som prišiel príliš neskoro a môj príspevok na tomto je veľmi malý –, ale cítim tú prácu, ktorú vznik tohto auta sprevádzal,“ povedal nový šéf tímu.

„Je to skvelý pocit, akoby ste sa vrátili späť na trať alebo do školy, a cítim veľkú hrdosť všetkých za ich odvedenú prácu. Tento pocit je veľmi dôležitý pre motiváciu každého pred štartom novej sezóny. Bude to dlhá sezóna, ale motivácia nám nechýba a tá bude pre výkonnosť kľúčová,“ dodal Fred.

Dnes je vzácne vôbec vidieť na „predstavovačke“ skutočné auto, ako to urobili napríklad McLaren alebo Aston Martin, ale Ferrari zašlo ešte ďalej. Takto navnadiť nielen svojich zamestnancov, ale aj fanúšikov pár týždňov pred štartom sezóny, so sebou nesie podpis legendárnej stajne.

„Mám z toho dobrý pocit. Sledovať predstavenia ostatných tímov bolo podľa mňa tak trochu virtuálne alebo online,“ hovorí Vasseur.

„Nechcem hovoriť o ostatných, ale som viac ako hrdý, keď môžeme urobiť niečo také so všetkými Tifosi na trati a za prítomnosti našich hostí. Je to naozaj veľké podujatie a pre nás skvelý spôsob, ako začať sezónu,“ dodal.