logo F1online.sk

Verstappen “ničí” kolegov, Buttonovi pripomína Sennu a Schumachera

Max Verstappen a Alex Albon
© Twitter/Red Bull Racing
Milan Kubala
Milan Kubala25. 8. 2020

Poraziť Maxa Verstappena v internom meraní síl sa naposledy podarilo Danielovi Ricciardovi ešte v roku 2017. Odvtedy sa však Holanďan zlepšil a dospel natoľko, že svojich kolegov začal úplne “ničiť”, myslí si majster sveta z roku 2009 Jenson Button. Také niečo sa nevidí hocikedy, Button si pri pohľade na Verstappena spomenie na Ayrtona Sennu či Michaela Schumachera.

Tohtoročný súboj tímových kolegov v Red Bulle azda ani netreba opisovať. Verstappen zatiaľ vo všetkých šiestich kvalifikáciách mal navrch nad Alexom Albonom, a vo všetkých pretekoch, ktoré dokončil, skončil na vyššej priečke.

“Porovnajte si ho s jeho tímovými kolegami, ktorých mal posledné dva roky; on ich úplne zničil,” vyhlásil Jenson Button v podcaste In the Fast Lane. “V motoršporte som to už poriadne dávno nevidel, možno od čias Ayrtona Sennu a Michaela Schumachera. Po dlhý čas sa tu neobjavil žiaden pilot, ktorý by tak drvil svojich tímových kolegov.”

“Odvádza vynikajúcu prácu. Veľmi rád by som videl, ako by sa postavil proti Lewisovi Hamiltonovi v súboji o titul. Všetci chceme vidieť týchto dvoch na vrchole svojich síl. Dočkáme sa toho niekedy? To neviem,” pokrčil plecami bývalý pilot Hondy, Brawnu či McLarenu, ktorý sa predstavil na viac ako 300 veľkých cenách.

Red Bullu by istotne prospelo, keby sa na druhej strane garáže objavil pilot, ktorý by zbieral lepšie výsledky ako to, čo mu dovolia súperi. Jenson Button sa domnieva, že silnejší kolega by vďaka väčšiemu počtu nazbieraných bodov pomohol tímu, ale aj Maxovi Verstappenovi. Nútil by ho zlepšovať sa tým, že by naňho vyvíjal tlak.

“Teraz to má ťažké, pretože nemá konkurencieschopného kolegu,” vyhlásil Button, no hneď svoje naoko nelogické tvrdenie vysvetlil: “Je tam sám. Pravdepodobne nemá tú možnosť zlepšovať sa, pretože jeho kolega na tom rýchlostne nie je tak ako on.”

“Keď váš kolega na vás stráca polovicu sekundy — čo u nich aj obyčajne stráca —, tak nepočúvate, aké on spravil zmeny v nastaveniach a ako si nastavuje auto. Ste v podstate tímom s jedným autom. To je ťažšie,” ozrejmuje 40-ročný Brit.

V Red Bulle je to skutočne tak. Kým Max Verstappen si po piatku dokáže nastaviť auto tak, aby bolo na tom minimálne prijateľne dobre, Alex Albon tápa aj v sobotu. Inžinieri sa preto snažia Albonove nastavenia čo najviac pripodobniť tým Verstappenovým.

A Verstappen sa medzitým koncentruje na Mercedesy. “Myslím si, že to ho frustruje,” zamýšľa sa nad tým, ako na Verstappena vplýva fakt, že sa neporovnáva s Albonom, ale len s Hamiltonom a Bottasom, Jenson Button. “V Silverstone to bolo úžasné, skvelý výsledok, ale potom vo vysielačke v Barcelone sme počuli, aký bol frustrovaný. Proste ich nedokáže potrápiť, pretože pod sebou nemá dosť dobré auto. Má to ťažké, no on musí len podávať svoje najlepšie výkony s autom, ktoré má.”

Súvisiace články