logo F1online.sk

Ešte pred predstavením sa na trať prvýkrát vydal aj Alpine: Všetko fungovalo dobre

Alpine A523
© Screenshot/ConorMcDPhoto
Matúš Pavlík
Matúš Pavlík13. 2. 2023

Tento rušný týždeň je nepopierateľným znamením toho, že prípravy na novú sezónu vrcholia. Väčšina tímov už svoje monoposty predstavila, ostatné tak ešte len učinia, no úplne všetky doťahujú posledné detaily pred odchodom do Bahrajnu.

Pred štvrtkovým predstavením sa na trať prvýkrát vydal aj nový monopost tímu Alpine. Francúzsky celok si rezervoval okruh Silverstone na tzv. shakedown a absolvoval pár krátkych kôl s novým monopostom A523, aby otestoval funkčnosť všetkých systémov. Vyšli k tomu dokonca aj krátke stanoviská jednotlivých zúčastnených strán.

Svet sa však možno predsa len dozvedel viac, než by bolo dámam a pánom v Enstone milé. Okruh totiž nebol prázdny a našli sa svedkovia tohto „shakedownu“, ktorí ukázali svetu pomerne kvalitné zábery, z ktorých sa dá niečo usúdiť. Všetko však necháme na vašej predstavivosti a zvyšok sa dozviete vo štvrtok pri predstavení nového monopostu.

Nateraz sa musíme uspokojiť s informáciou, že v pondelok v Silverstone všetko prebehlo bez problémov.

„Až keď sa vrátite na trať v monoposte Formuly 1, uvedomíte si, ako veľmi vám to chýba,“ povedal pilot stajne Esteban Ocon.

„Bola to pre mňa česť riadiť monopost A523 a zároveň sa prvýkrát dotknúť tvrdej práce a vylepšení pred štartom novej sezóny. Veľká vďaka všetkým dámam a pánom vo Viry a Enstone, ktorí prispeli k uskutočneniu tohto veľkého dňa. Prvé kolo je vždy pamätné a som rád, že dnes všetko prebiehalo hladko,“ dodal Ocon.

Radosť mal aj jeho nový tímový kolega Pierre Gasly. „Opäť si zajazdiť je fantastický pocit, zvlášť v nových farbách Alpinu. Dnes to bolo o tom, nadobudnúť prvé pocity, a tie pocity boli veľmi dobré.“

„Viem, že všetci v tíme pracovali neúnavne pri vývoji počas zimy. Riadiť nové auto a sledovať tváre v garáži ma napĺňa hrdosťou. Teším sa na štvrtkové predstavenie a tiež testy, počas ktorých sa toho o aute naučíme ešte viac,“ dodal druhý z dvojice francúzskych pilotov stajne.

Radosť mal aj ďalší dôležitý muž Alpinu, technický riaditeľ Matt Harman. „Som rád, že tento deň prebehol tak hladko. Esteban jazdil ráno ako prvý, aby skontroloval, či všetky systémy fungujú správne a zároveň vykonal inštalačné kolá.“

„Pierre nasledoval po ňom popoludní a absolvoval osem pokojných kôl, aby nadobudol prvé pocity v novom prostredí. Takéto dni sú, samozrejme, obmedzené, ale určite to bol skvelý deň a tešíme sa na testy do Bahrajnu, kde očakávame ďalšie učenie a lekcie o novom monoposte pre sezónu 2023,“ dodal Harman.