logo F1online.skF1online.sk

Tvrdo som tlačil na vykonanie principiálnych zmien, hovorí o MCL60 Norris

Lando Norris
© McLaren
Matúš Pavlík
Matúš Pavlík13. 2. 2023

McLaren je ďalším tímom, ktorý má za sebou predstavenie nového monopostu. Očakávania budú pred novým ročníkom veľké. Britská hviezdička Lando Norris skončil vlani na celkovom siedmom mieste a bol teda najlepší zo „zvyšku sveta“, hoci jeho McLaren určite nebol najrýchlejším autom v strede poľa. Inžinieri teda mali cez zimu čo naprávať a zmien vraj bolo a bude vykonaných naozaj neúrekom.

Lando Norris rozhodne má talent i výkonnosť, aby bojoval o víťazstvá. Aj keď je ešte stále mladý (23 rokov), začína vo Formule 1 už svoju piatu sezónu a určite patrí k najvyššie hodnoteným talentom súčasnosti. Rád by vyhrával a bojoval o najvyššie priečky, žiaľ, technika mu to zatiaľ do značnej miery znemožňovala.

Je jasné, že nový MCL60 bude musieť znamenať veľký krok vpred v porovnaní so svojím predchodcom. Pri predstavení nového monopostu dostal Lando od novinárov otázku, či už má nejaké informácie o technických pokrokoch nového stroja.

„Myslím si, že až testy skutočne napovedia,“ odpovedal Norris. „V porovnaní s minulým rokom som na to v tomto smere rozhodne viac tlačil. Snažili sme sa nielen vytvoriť čo najlepšie a čo najrýchlejšie auto, ale aby sme dokázali robiť väčšie pokroky, bolo podľa mňa nevyhnutné pokúsiť sa zmeniť niektoré principiálne veci.“

„S určitými aspektami sme sa ako tím trápili nejaké tri alebo štyri roky, teda po celú dobu, čo som s McLarenom. Bolo skrátka potrebné odomknúť a priniesť na auto nejakú zmenu.“

„Na to som v priebehu minulej sezóny tlačil dosť tvrdo, na tie drobnosti, ktoré sa neustále objavujú na každom aute, či už tohtoročnom alebo minuloročnom. Niektoré veci sú dosť podobné, keďže sme ich nedokázali buďto celkom pochopiť alebo zmeniť,“ dodal Norris.

Cieľ bol teda z Landovho pohľadu jasný, vytvoriť auto, ktoré miesto hypotetickej maximálnej výkonnosti bude disponovať konzistentnými vlastnosťami. „Chcem len, aby sme dokázali tieto veci vyriešiť a odomknúť z auta jeho potenciál. Nechceme iba postaviť rýchle auto, ale tiež auto, ktoré sa lepšie riadi, dokáže pracovať s rozličnými úrovňami vyváženia a podobne,“ povedal Norris.

„Takže z osobného pohľadu toto je niečo, na čo som tvrdo tlačil. Mám nejaké prvotné informácie zo simulátora, čo sú prvé pozitívne kroky vpred, ale aby sme všetko pochopili, tak na to si budeme musieť počkať do Bahrajnu,“ dodal Lando.

Súvisiace články

Diskusia