logo F1online.sk

Oficiálne: Kalendár sa rozrástol o ďalšie štyri podujatia, nechýba Turecko

Štartové svetlá
© Twitter/Alfa Romeo
Milan Kubala
Milan Kubala25. 8. 2020

Kalendár pre ročník 2020 je zrejme kompletný. Formula 1 v utorok popoludní potvrdila, že k už známym trinástim veľkým cenám pribudnú ďalšie štyri. Sezóna 2020 sa tak skončí len pár dní pred Vianocami, a teda 13. decembra.

Veľký návrat do šampionátu F1 sa podaril tureckým organizátorom. Práve o pretekoch na Istanbul Parku sa v posledných dňoch a týždňoch intenzívne špekulovalo. Preteky na hranici Európy a Ázie získali termín 15. november.

Poznamenajme, že podmienkou uskutočnenia tureckých pretekov je homologizácia okruhu, keďže Istanbul Park prišiel o najvyššiu licenciu FIA v roku 2012, a odvtedy si ju neobnovoval.

Po jednom voľnom víkende sa Formula 1 presunie do Bahrajnu, ktorý odštartuje poslednú pretekovú trojičku. Začne sa štandardnou VC Bahrajnu a nasledovať ju bude VC Sachíru na oválovej konfigurácii trate. Ročník už tradične uzavrie o týždeň neskôr VC Abú Zabí.

Formula 1 tiež oficiálne potvrdila zrušenie pretekov v Šanghaji, ktoré boli až doteraz len odložené. Čínska vláda sa postavila proti tomu, aby sa v krajine konali akékoľvek medzinárodné športové podujatia pred pekingskou olympiádou. Formula 1 vo vyhlásení ale uviedla, že sa teší na návrat do Šanghaja už na budúci rok. Či budú rokovania skutočne úspešné, to sa teraz nedá predpovedať.

Fanúšikovia sa dočkali aj ďalšej príjemnej správy. “Môžeme potvrdiť, že niekoľko pretekov upraveného kalendára pre rok 2020 bude otvorených aj pre limitovaný počet fanúšikov. So všetkými usporiadateľmi pracujeme na dotiahnutí detailov.”

“Sme hrdí na to, že môžeme potvrdiť, že Turecko, Bahrajn a Abú Zabí budú súčasťou sezóny 2020,” hovorí Chase Carey, šéf Formuly 1. “Tento rok bol pre Formulu 1 a svet bezprecedentnou výzvou. Chceme vzdať hold všetkým vo Formule 1, FIA, tímom, a našim partnerom, ktorí toto umožnili.”

“Všetci sme sklamaní z toho, že sme sa nemohli vrátiť na niektoré z plánovaných tohtoročných pretekov, ale sme presvedčení, že náš ročník sa začal dobre a bude aj naďalej budiť vzrušenie — či už s tradičnými alebo novými pretekmi, ktoré zabavia našich fanúšikov,” doplnil.

Aktuálna verzia kalendára 2020:

5. júl – VC Rakúska
12. júl – VC Štajerska
19. júl – VC Maďarska

2. august – VC Veľkej Británie
9. august – VC 70. výročia F1
16. august – VC Španielska

30. august – VC Belgicka
6. september – VC Talianska
13. september – VC Toskánska

27. september – VC Ruska

11. október – VC Eifelu

25. október – VC Portugalska
1. november – VC Emilia Romagna

15. november – VC Turecka

29. november – VC Bahrajnu
6. december – VC Sachíru
13. december – VC Abú Zabí