logo F1online.sk

Verstappen o Hamiltonovom návrate: Patrí k najlepším jazdcom formulových dejín

Max Verstappen
© RB/Red Bull Content Pool
Milan Kubala
Milan Kubala7. 2. 2023

Max Verstappen ťahá sériu dvoch majstrovských titulov v rade, ku ktorým by chcel v sezóne 2023 pridať ďalší prírastok. Zahatiť mu cestu za tretím primátom však bude chcieť konkurencia z Ferrari a najmä Mercedesu. Verstappen očakáva, že ak Mercedes počas zimy skutočne odstránil muchy minuloročného auta, tak Lewis Hamilton sa môže stať jeho úhlavným protivníkom v boji o titul.

Lewisovi Hamiltonovi odplata za rok 2021 nevyšla. Hoci mu motivácia nechýbala, len sotva ňou mohol vykompenzovať chýbajúce desatiny sekundy na kolo svojho monopostu. Rok 2023 by však mal byť iný. Očakáva sa, že strieborné šípy sa vrátia na vrchol, čo sľubuje veľmi peknú zápletku.

Max Verstappen v New Yorku uznal, že Lewis Hamilton by sa opäť mohol vrátiť do bitiek o najvyššie priečky. “On je jedným z najlepších jazdcov, akí v tomto športe kedy jazdili. Takže je jasné, že ak na to bude mať monopost, tak opäť môže zabojovať o titul,” nechal sa počuť na predstavení monopostu RB19.

Ako sme si však už v efjednotke zvykli, bez rýchleho auta sa vyhráva len ťažko. Aj preto holandský pretekár nesleduje len Hamiltona, ale i ďalších súperov. Aj pri nich platí, že ak im bude vyhovovať auto, ktoré bude konkurencieschopné, tak aj oni začnú miešať kartami. “To isté platí aj o Georgeovi, o Charlesovi, o Landovi. Ak im dáte auto, ktoré je schopné vyhrať šampionát, tak ho môžu vyhrať,” prikyvuje.

“Na druhej strane však s dobrým autom prichádza aj tlak. Nemôžete si dovoliť chyby, prinajmenšom si nemôžete dovoliť veľké chyby,” upresnil Verstappen. “To však závisí od tlaku, ktorému ste vystavení. Ja som presvedčený, že akonáhle sa títo chlapci dostanú do takej pozície, tak všetko bude možné. Talent im na to nechýba.”

Ak by sa Maxovi Verstappenovi podarilo zaknihovať tretí majstrovský titul za sebou, v histórii F1 by sa stal len piatym jazdcom, ktorý dokázal niečo podobné. V tejto chvíli však netreba predbiehať. Ani v Red Bulle netušia, ako na tom budú v porovnaní s konkurenciou. Nezabudnime, že červení býci majú krátené zdroje na vývoj jednak pre ich umiestnenie v šampionáte, jednak pre porušenie rozpočtového stropu.

“Samozrejme, číslo tri je moje najobľúbenejšie,” nadhodil obhajca titulu. “Vždy sa o to pokúšate, no neviem, či na to budeme stačiť. V tíme veríme, že na to máme, sme veľmi motivovaní. Máme za sebou veľmi silný rok a pracujeme naplno, aby sme sa to pokúsili dosiahnuť.”

“Počas zimy všetci v továrni pracovali na plné obrátky a akonáhle som sa vrátil zo svojej dovolenky, tak som naplno pracoval aj ja, aby som bol v najlepšej možnej forme. Akonáhle sa posadíte do auta, viete, že treba zabrať a podávať výkony,” doplnil.