logo F1online.sk

Verstappen: Ferrari bude silné, ale naším hlavným súperom môže byť Mercedes

Max Verstappen
© RB Racing/Red Bull Content Pool
Matúš Pavlík
Matúš Pavlík4. 2. 2023

Spoznali sme podobu druhého monopostu sezóny 2023. Najzaujímavejšou novinkou „predstavovačky“ Red Bullu v New Yorku však bolo istotne spojenie „červených býkov“ a amerického Fordu, keďže lakovanie novej RB19 nielenže neprinieslo prekvapenia, ale v podstate ani akékoľvek zmeny. Na nový ročník sú dobre pripravení aj piloti stajne, ktorých ani v tejto sezóne nečaká nič jednoduché.

Max Verstappen bude aj v novej sezóne najväčším favoritom na titul. Sám Holanďan to síce tak jednoznačne nevidí, keďže tých premenných bude aj v roku 2023 neúrekom. Red Bull istotne nepomôžu vývojové obmedzenia a trošku sa nám zmenili aj technické pravidlá. Max tak pred štartom nového ročníka neberie nič ako samozrejmosť.

„Ako tím tvrdo pracujeme v snahe uistiť sa, že budeme mať opäť šancu zabojovať o titul aj v tomto roku, ale len čas ukáže,“ povedal pri predstavení novej RB19 Verstappen. „Na tieto veci zatiaľ ani nemyslím, pretože je dôležitejšie sústrediť sa na konkurencieschopnosť nášho auta a keď bude konkurencieschopné, môže sa to opäť podariť.“

„Dôležité však je uistiť sa, že monopost bude jazdiť dobre, bez problémov a napokon aj rýchlo,“ dodal Max.

Red Bull nám v piatok v New Yorku, samozrejme, neukázal skutočné auto. Jednalo sa „len“ o predstavenie lakovania. Christian Horner už priznal, že reálna RB19 bude „trochu odlišná“, čo sme aj očakávali. Jej vzhľad nevedel bližšie priblížiť ani sám Verstappen, keďže ako sám priznal, nové auto ešte ani nevidel.

„Úprimne povedané, ešte som ho nevidel. Bavil som sa iba o výkonnostných zlepšeniach z pohľadu času na kolo, ale nevidel som žiadne obrázky ani náčrty. Chcem iba rýchle auto, mne nezáleží, ako bude vyzerať,“ povedal Verstappen.

Ostáva nám už teda len počkať, než opäť vyjdeme na trať a necháme rozhodnúť stopky. Boj o titul by sa v tomto roku opäť mal niesť v znamení troch top tímov, pričom za hlavného súpera Red Bullu je pred štartom novej sezóny považovaný skôr Mercedes. S týmto nepriamo súhlasí aj Max.

„Myslím si, že aj na konci sezóny to Mercedes nie vždy dobre poskladal, niekedy áno, niekedy nie. Z môjho pohľadu je to náročné hodnotiť, pretože ja nie som súčasťou ich tímu, ale myslím si, že to nakoniec zistíme. Keď sa im podarilo porozumieť všetkému, čomu chceli porozumieť, a tiež zlepšiť auto, tak budú naším najväčším súperom,“ prehlásil Verstappen.

„Myslím si však, že Ferrari bude silné. Ťažko povedať, ako veľmi, ale Mercedes v priebehu minulých rokov rozhodne ukazoval, že je veľmi, veľmi, veľmi silný. Majú tiež skvelých ľudí.“

„Ja však verím našim ľuďom v Milton Keynes, že dokážu postaviť rýchle auto a tiež skvelý motor. Dúfam, že proti nim opäť dokážeme postaviť silný balík,“ dodal Verstappen.