logo F1online.skF1online.sk

Vasseur to podľa Montoyu ľahké mať nebude: Vo Ferrari čakajú len na to, kým urobíte chybu

Fréderic Vasseur
© Twitter/Ferrari
Tomáš Masár
Tomáš Masár3. 2. 2023

Frédéric Vasseur prichádza do Ferrari ako náhrada za Mattiu Binotta. Očakávania od Francúza budú obrovské. Rovnako tak veľký bude na neho vyvíjaný aj tlak. Bývalý pretekár Formuly 1 Juan Pablo Montoya sa preto domnieva, že nový šéf Scuderie nemusí v Maranelle zotrvať nevyhnutne dlho. Tvrdí, že vo Ferrari len čakajú na to, kým urobíte chybu, aby vás mohli vykopnúť.

Frédéric Vasseur viedol počas posledných piatich rokov Alfa Romeo, krátko predtým sa tiež postavil za kormidlo v Renaulte. Päťdesiatštyriročný Francúz má tak už čo to za sebou. Pôsobenie vo Ferrari však bude predstavovať oveľa väčšiu výzvu než jeho predošlé dva angažmány. Uvedomuje si to aj Juan Pablo Montoya, ktorý by do čela Scuderie obsadil ešte niekoho skúsenejšieho – a to predovšetkým z toho dôvodu, že voči Vasseurovi nebude v Maranelle prechovávaný taký rešpekt, aký by si zasluhoval.

„Jednou zo zložitých vecí na Ferrari je, že si nikto nemôže byť istý svojou prácou,“ nechal sa počuť Juan Pablo Montoya pre Autosport.com. „Všetci čakajú len na to, že urobíte chybu, aby vás mohli vyhodiť. To je to, čo vidím zvonku.“

„Pozriete sa na Tota [Wolffa] a viete, že Toto nikam neodíde. Pozriete sa na Christiana [Hornera] alebo Helmuta [Marka] a viete, že nepôjdu preč. Keď však upriamite pozornosť na hlavu Ferrari, sami seba sa pýtate: ´Ako dlho to bude trvať?´ Pretože tam neustále dochádza ku zmenám. Myslel som si, že do tejto pozície obsadia Jeana Todta. Aby som bol úprimný, tak by som sa rozhodol ja. Neviem, či o to mal záujem, ale je to človek, ktorý tú prácu už predtým vykonával. Tiež si myslím, že ho všetci natoľko rešpektujú, že s ním nikto nebude zametať.“

„Je to človek, ktorý tu prácu nepotrebuje. Keďže ju nepotrebujete a nezáleží vám na tom, či ju stratíte alebo nie, myslím si, že máte väčšie gule na to robiť správne rozhodnutia. Dúfam však, že vo Ferrari odvedú dobrú prácu. V minulom roku to dopadlo trochu prekvapujúco. Na začiatku roka mali veľmi silné auto, no nedokázali z toho ťažiť.“

Ferrari malo v minulom roku fantastický vstup do ročníka, no nedokázalo udržať krok s Red Bullom. Nakoniec skončilo v šampionáte na druhom mieste a môže byť rado, že majstrovstvá neboli ešte o niekoľko pretekov dlhšie. V tom prípade by malo čo robiť, aby sa udržalo pred dobiedzajúcim Mercedesom.

Práve Mercedes je celok, ktorý Montoya v nadchádzajúcej sezóne považuje za najväčšieho vyzývateľa Red Bullu. Ferrari sa podľa Kolumbijčana môže do tohto súboja zapojiť len za predpokladu, že sa dokáže vyvarovať školáckych chýb.

„Keby som bol Red Bull, viac by som sa zameral na to, čo môže priniesť Mercedes, než na to, čo môže priniesť Ferrari,“ poznamenal Montoya.

„Ak sa pozriete na zastávky Ferrari a na ich stratégie, poviete si: ´Kto do pekla robí tie rozhodnutia?´ Ľahko sa to hovorí, pretože viem, že pod tlakom je ťažké robiť rozhodnutia, ale ak nie ste človekom, ktorý vie robiť správne rozhodnutia, tak tam treba dosadiť niekoho iného.“

„Možno však, ak je to tá správna osoba, potrebuje mať okolo seba lepšiu podporu, aby mohol robiť to, čo robí. Niečo im ale chýba, pretože sa v stratégii príliš často dopúšťajú chýb. Red Bull odvádza pri stratégii takú dobrú úlohu, že všetci ostatní vyzerajú hlúpo,“ dodal víťaz siedmich veľkých cien.

Súvisiace články

Diskusia