logo F1online.sk

Brown chváli Norrisa: Je rovnako talentovaný ako Alonso

Lando Norris
© Motorsport Images/McLaren Media Centre
Tomáš Masár
Tomáš Masár2. 2. 2023

Výkonný riaditeľ McLarenu Zak Brown nešetrí slovami chvály na adresu svojho zverenca Landa Norrisa. Považuje ho za minimálne tak talentovaného ako matadora Fernanda Alonsa, pričom Brita označuje už dnes za “výberového” pretekára a hviezdneho jazdca, ktorý na tím neustále vyvíja tlak v snahe posunúť ho po výkonnostnej stránke dopredu.

Lando Norris vstúpil do kráľovnej motoršportu už ako devätnásťročný. Zatiaľ čo vo svojich úvodných sezónach nestačil na tímového kolegu Carlosa Sainza, v tých nasledujúcich si hravo poradil s Danielom Ricciardom.

Mladý Brit, ktorý sa v nadchádzajúcom ročníku predstaví po boku Oscara Piastriho, je právom označovaný za jedného z najtalentovanejších jazdcov na štartovom poli. Myslí si to aj Zak Brown, ktorý si 23-ročného pretekára nevie vynachváliť.

„Lando je výberový pretekár,“ povedal Zak Brown pre ESPN. „Je to jeden z tých chlapcov, ktorého keby sme spolu s ostatnými pretekármi F1 posadili do špinavej buginy, bol by vpredu, pretože má prirodzený talent. Je hviezdnym pretekárom, ktorý navyše na nás neustále vyvíja tlak.“

Brown ďalej poznamenal, že o Norrisových kvalitách sa po prvýkrát presvedčil na vlastné oči už v roku 2018 – a to počas 24 hodinových pretekoch v Daytone, kde sa predstavil po boku Fernanda Alonsa, ktorému sa minimálne vyrovnal.

„Myslím si, že [Norris] je taký dobrý ako ktokoľvek iný na štartovom rošte. Cítil som to od prvého dňa, ako som ho postavil proti Fernandovi na 24-hodinovke v Daytone, kde sa pasoval s cudzím autom a pre neho neznámou traťou,“ uviedol Brown.

„Som toho názoru, že Fernando je taký dobrý ako ktorýkoľvek z [najlepších, pozn. red.] pilotov F1, ktorí kedy vo Formule 1 pôsobili. Lando sa mu v určitých fázach pretekov vyrovnal, možno mal niekedy aj trochu navrch a platilo to aj naopak.“

„Je vidno, že má prirodzený talent. Keď postavíte niektorých jazdcov, ktorí sa zamieravajú len na jednu disciplínu, do jedinečnej situácie, nedokážu sa tak rýchlo dostať do tempa,“ dodal 51-ročný Američan.