logo F1online.sk

Bolo by arogantné začať so zmenami už teraz, hovorí Vasseur

Fréderic Vasseur
© Twitter/Ferrari
Matúš Pavlík
Matúš Pavlík31. 1. 2023

Od Frédérica Vasseura si v Taliansku sľubujú veľa. Je to ďalší šéf, ktorý má Ferrari konečne doviesť až na vrchol, muž, ktorý nadviaže na úspechy svojho krajana Jeana Todta. Znie to síce pekne, ale realita života vo Formule 1 taká jednoduchá nie je.

Ako dlho bude trvať novému šéfovi, kým zanechá v tíme svoju stopu a privedie ho na správnu cestu? Na tomto svete nájdete jazyky, podľa ktorých to trvá aj viac ako rok, zvlášť v prípade takého kolosu, akým je Ferrari. Tento tím v minulom roku nakopil množstvo chýb a myslieť si, že výmenou šéfa sa to ako lusknutím prsta zmení, by bolo naivné. Vo svojich vyjadreniach to naznačil aj sám Vasseur.

„Strávil som tu iba dva týždne a práve som uprostred procesu vyhodnocovania. Mojím prvým krokom je zanalyzovať, ako na tom sme,“ povedal Vasseur, ktorého cituje Auto Motor und Sport.

„Som si istý, že tento tím má všetko potrebné na zisk titulu majstra sveta. Musíme len správne spojiť dieliky nášho puzzle.“

„Bolo by arogantné začať so zmenami už teraz. V súčasnosti skúmame a hľadáme naše slabiny, tiež zisťujeme, ktoré oblasti musíme prispôsobiť. Verím ľuďom, ktorí tu sú a považujem za dôležité poskytnúť im tie najlepšie pracovné podmienky, aby mohli podávať najlepšie výkony. Zmeny sú potrebné len vtedy, keď niečo nefunguje,“ dodal presvedčivo Vasseur.

Veľmi bolestivé bolo v minulom roku sledovať najmä strategické rozhodnutia Ferrari, pri ktorých niekedy zostával rozum stáť. Práve vysporiadanie sa s týmto problémom v roku 2023 môže priniesť Vasseurovi nemalú popularitu. On však všetky otázky bažiace po senzačných zmenách odráža pomerne jasnými stanoviskami.

„Vždy je jednoduché pozrieť sa na vrchol pyramídy, ale naozaj nikdy to nie je o jednom mužovi na boxovom múre. Musíte sa pozrieť na štruktúru. K chybám dochádza buďto pri komunikácii, v procesoch alebo kvôli počtu ľudí zapojených do rozhodovacieho procesu. Našou úlohou teraz je nájsť chyby a odstrániť ich,“ prehlásil Fred.