logo F1online.sk

Pokiaľ nebudeme musieť, tak si tímovú jednotku neurčíme, hovorí Vasseur

Charles Leclerc a Carlos Sainz
© Scuderia Ferrari Press Office
Tomáš Masár
Tomáš Masár27. 1. 2023

Novopečený šéf Ferrari Frédéric Vasseur trvá na tom, že Scuderia vstúpi do sezóny bez určenej tímovej jednotky. Zmeniť by sa to vraj mohlo len v prípade, ak by jeden z jazdcov bol v hre o titul a mal jasne navrch. Do toho momentu sa však bude k Charlesovi Leclercovi a Carlosovi Sainzovi pristupovať rovnako.

Zatiaľ čo v roku 2021 si spomedzi pretekárov Ferrari počínal o čosi lepšie Sainz, v minulej sezóne mal navrch Leclerc.

Keďže Vasseur už v minulosti s Leclercom spolupracoval a má ho v mimoriadnej obľube, jeden by nazdával, že v nadchádzajúcom ročníku bude Monačan pred Španielom uprednostňovaný. Francúz však tieto špekulácie vehementne odmieta. Tvrdí, že k obom jazdcom sa bude pristupovať rovnako, minimálne do okamihu, keď bude tím nútený zo strategických dôvodov zasiahnuť.

„Myslím si, že všade je to rovnaké. Máme dvoch veľmi dobrých jazdcov, ktorí sú schopní odvádzať dobrú robotu,“ uviedol Frédéric Vasseur. „Budeme mať tú kapacitu a poskytneme im rovnaké auto a rovnakú podporu.“

„Je jasné, že cieľom Ferrari je vyhrať, no nebudeme jazdcov deliť na tímovú jednotku a tímovú dvojku. Ak však v určitej fáze sezóny budeme musieť zasiahnuť, tak zasiahneme. Nezáleží na tom, o ktorého jazdca pôjde, no ak budem musieť v určitom momente niečo urobiť, tak to urobím.“

Medzi fanúšikmi Ferrari sa teší väčšej obľube Charles Leclerc. Uvedomuje si to aj Vasseur, ktorý sa Sainza rozhodol podporiť, čím tiež opakovane zdôraznil, že žiadneho z jazdcov nebude zvýhodňovať.

„Pravdepodobne viete, že sme počas toho, ako som bol v Renaulte, viedli s Carlosom a jeho manažérmi  rozhovory, v snahe zlákať ho a podpísať s ním zmluvu pre rok 2017,“ pripomenul Vasseur.

„Následne o niečo neskôr do Renaultu prestúpil. Keď som bol v Sauberi, tak som sa Carlosa pokúsil zlanáriť opäť, no tentokrát neúspešne. Povedal som si: ´Dobre, ak chcem Carlosa získať, najlepším spôsobom, ako to urobiť, je pripojiť sa k tímu, ktorého je už súčasťou!´. Vždy sme mali veľmi dobrý vzťah. Verím mu a myslím si, že v posledných rokoch ukázal, že má potenciál víťaziť.“

„Pre tím je veľmi dôležité, že nemáme jednotku a dvojku. Organizácia je tak krištáľovo čistá, no musia si robiť svoju prácu. Ak však raz v určitej fáze budem musieť podniknúť kroky v prospech Carlosa alebo Charlesa, urobím to,“ dodal Francúz.