logo F1online.sk

Steiner odmieta najať nováčika, Američanom vytkol slabú podporu pre Sargeanta

Gűnther Steiner
© LAT Images/Haas Media
Matúš Pavlík
Matúš Pavlík25. 1. 2023

Prístup, ktorý vám veľa sympatií nezíska. Americký tím Haas to v posledných dvoch rokoch skúšal s nováčikmi a veľmi sa im tento prístup nevyplatil. Opäť sa teda vracia ku koreňom a v Banbury stavili na skúsenosť, hoci sa tým fakticky pripravili o možnosť, že ich farby bude jedného dňa hájiť vychádzajúca hviezda.

Aj Ayrton Senna musel začínať v Tolemane, Michael Schumacher sa zas upísal Jordanu a rovnako to platí aj o súčasných hviezdach a hviezdičkách ako Max Verstappen, Charles Leclerc či George Russell. Mať takéto meno v „životopise“ je pre každý tím rozhodne plus a keby Haas veľmi chcel, Leclerc istotne mohol vo farbách tohto tímu začať kariéru.

Boss stajne Günther Steiner síce nemal nad jeho osudom veľkú moc a obmedzil sa „len“ na pár tréningových jázd, ale už vtedy možné spojenie Leclerca a Haasu odmietol. „Je príliš mladý. Potrebujeme trénovať tím, nemôžeme trénovať aj jazdca,“ odmietol Tirolčan ešte v roku 2016.

Leclerc nakoniec začal svoju kariéru v Sauberi a vzhľadom na neskoršie skúsenosti môžeme povedať, že pre jazdca ani švajčiarsky celok to ani nemohlo dopadnúť lepšie. Ako sme totiž videli aj na príklade Micka Schumachera, Haas nie je ideálny odrazový mostík do kariéry v F1 pre nováčikovského pilota.

V budúcom roku vstúpi do Formuly 1 ako jeden z nováčikov americký mladík Logan Sargeant. Ten pri svojom vzostupe záujem amerického tímu ani trochu nevzbudil, hoci z marketingového hľadiska by to bolo dokonalé. Haas však o mladíkov záujem nemá a doteraz farby tohto tímu nereprezentoval jediný Američan.

„Určite by som to rád videl,“ povedal Steiner o myšlienke najať amerického pilota pre KVUE. „Ako tím sme ešte stále mladí, stále sme najmladší tím vo Formule 1. V súčasnosti potrebujeme nabrať výkonnosť ako tím, zlepšiť sa a pripraviť.“

„Momentálne nemáme vo Formule 1 amerického pilota so skúsenosťami, preto sme sa rozhodli Američana nevziať. Čo tomu teda chýba? Chýba tomu Američan so skúsenosťami a taký tu momentálne nie je. Jeden však pozbiera prvé skúsenosti s Williamsom, čo je podľa mňa dobré,“ dodal Steiner.

Málokto už vie, že Gene Haas mal pôvodne v úmysle najať do kokpitu Američana. V roku 2015, teda pred nástupom tímu do svojej prvej sezóny v F1, rokoval s Alexom Rossim, ktorý vtedy jazdil za Manor, ale v Haase napokon siahli po Estebanovi Gutiérrezovi. Sargeant sa teraz vďaka Williamsu stane prvým Američanom v F1 práve od čias Rossiho.

„Som, ani nieže sklamaný, to nie je dobré slovo, skôr by som povedal, že by bolo správne, keby mal Logan Sargeant o trochu viac podpory z Ameriky. Do Formuly 1 prichádza Američan a takmer nič sa okolo neho nedeje, chápete? Každý hovorí, že chce v kokpite Američana, okej, Haas nemá amerického jazdca, ale stále ho podporujem, pretože vstupuje do hlbokej vody,“ hovorí Steiner.

„Američan so skúsenosťami nie je v F1 a teraz prichádza prvý, ktorý ich bude zbierať a potrebuje všetku dostupnú podporu, pritom si nemyslím, že ju dostáva. Snáď ju dostane.“

„Prajem si, aby nazbieral skúsenosti a potom, keď ich bude mať, príde ku nám – do amerického tímu. Čo vy na to?“ dodal Steiner.