logo F1online.sk

Hamilton spomína na rasovú šikanu: V škole po mne hádzali banány

Lewis Hamilton
© Twitter/Mercedes
Matúš Pavlík
Matúš Pavlík23. 1. 2023

Koľkokrát je Lewisovi Hamiltonovi vyčítaná jeho aktivita v oblasti rasovej tolerancie? Málokto si však už uvedomuje, aký príbeh za týmto odhodlaním stojí. Sedemnásobný šampión bol ako chlapec vyloženým outsiderom, keďže na školách mu nebolo veľa detí podobných a stal sa preto prirodzenou obeťou šikany.

Napodiv na tieto príbehy nenarážame tak často. Každý pozná Hamiltonovu agendu a poznáme aj všeobecný pohľad na to, čím si v detstve prešiel. Lewis k tomu však málokedy pridá konkrétne príbehy a skúsenosti z detstva a obdobia dospievania, ale v rozhovore pre podcast On Purpose tak urobil.

„Šikanovaný som bol už ako šesťročný,“ povedal Hamilton. „Bol som na tejto škole jedným z troch žiakov s touto farbou pleti a väčšie, silnejšie a tyranské deti si so mnou veľakrát pohadzovali.“

„Neustále do mňa sácali, hádzali po mne veci, napríklad banány, alebo vás pokojne nazývajú slovom na ‚N‘. Ľudia vás nazývajú podradnou rasou a ťažké na tom bolo to, že som nevedel, kam vlastne patrím,“ spomína Lewis.

„Prišli ste na dejepis a nikto, o kom vás učili, nemal vašu farbu pleti. Hovoríte si: ‚Kde sú ľudia, ktorí vyzerajú ako ja?‘ Na mojej strednej škole bolo šesť alebo sedem čiernych detí z celkového počtu 1200 študentov. Traja z nás sa pravidelne objavovali u riaditeľa, najmä na mňa si robil veľký zálusk.“

„Naozaj som cítil, že systém je proti mne a plávam proti prúdu. Veľa vecí som potláčal. Nemal som pocit, že musím ísť domov a povedať rodičom, že tieto deti mi dnes v škole rasisticky nadávali, šikanovali ma a bili. Nechcel som, aby si otec myslel, že nie som silný,“ dodal Lewis.