logo F1online.sk

Náš vývoj sa musí vyrovnať Ferrari, hlási Norris

Carlos Sainz a Lando Norris
© LAT Images/Pirelli F1 Press Area
Matúš Pavlík
Matúš Pavlík23. 1. 2023

Z tretieho miesta na štvrté a potom na piate. Tím McLaren sa v posledných rokoch nadychoval na návrat medzi elitu Formuly 1 a nové technické pravidlá predstavovali pre tento tím ideálnu príležitosť. Rok 2022 však bol pomerne veľkým sklamaním a partička z Wokingu zostáva uväznená v strede poľa. Ak v McLarene chcú využiť príležitosť, ktorú nové pravidlá predstavujú, musia podľa Landa Norrisa v roku 2023 zabrať.

Ak chceme v rámci tohto cyklu pravidiel niečo dosiahnuť, musíme sa cez zimu vyrovnať Ferrari, také je posolstvo britského mladíka. Jeho tím vstúpil do novej éry s poriadne veľkou stratou na najlepších a doťahovanie je vo Formule 1 zakaždým bolestivé. Aj Norris si uvedomuje, že ak sa McLarenu nepodarí aspoň držať vývojové tempo, tak sú šance tímu uspieť s touto generáciou monopostov vážne ohrozené.

„Myslím, že je to dosiahnuteľný cieľ,“ povedal na margo dorovnania vývoja Ferrari Norris pre Motorsport.com.

„Vo Ferrari sa v porovnaní s rokom 2021 dokázali posunúť. Vtedy sme ich takmer porazili, no teraz vyhrávajú a každý víkend bojujú o stupne víťazov. O niečo také sa musíme usilovať a potrebujeme z roka na rok poskočiť rovnakým spôsobom.“

„Oni samozrejme mali, nieže šťastie, ale dokázali nástup novej éry a nových áut využiť na maximum, čo im umožnilo urobiť väčší skok než kedykoľvek predtým,“ hovorí britský mladík, ktorý verí, že McLarenu ešte „neušiel vlak“.

„Stále máme množstvo príležitostí, ako niečo také dosiahnuť a práve takto si potrebujeme stanoviť naše ciele,“ dodal.

Ferrari malo katastrofálny rok 2020 a v sezóne 2021 sa v tíme dokázali výrazným spôsobom posunúť. Víťazstvá však prišli až s počiatkom novej éry v roku 2022, keď sa inžinierom v Maranelle podarilo vytvoriť auto schopné uspieť. Mužom vo Wokingu sa to však nepodarilo, hoci treba povedať, že nemali k dispozícii také zariadenia a taký ľudský potenciál ako v Maranelle.

Sám Norris však otvorene hovorí, že sa mu nechce príliš čakať, kým bude v McLarene všetko na mieste. „Faktom je, že musíme odviesť lepšiu prácu a tím musí odviesť lepšiu prácu pri zlepšovaní auta. Myslím si, že už budúci rok musíme urobiť pokrok. Pevne verím, že sa nám to podarí. Máme dostatok všetkého, čo k tomu potrebujeme,“ hovorí Norris.

Tomu teraz nezostáva iné, než bezmocne sledovať svojich kamarátov Georgea Russella a Carlosa Sainza ako bojujú vpredu s veľmi kvalitnými monopostami, kým jeho McLaren stačí prinajlepšom na siedme miesto. Verí však, že sa to už čoskoro zmení.

„Prial by som si, aby som tam bol s nimi. Samozrejme, že si želám, aby som sa dostal do toho boja. Mám pocit, že si to zaslúžim. Môžem sa tam dostať a podľa mňa by to bol skvelý súboj. Momentálne však v takej pozícii nie som. V budúcnosti sa im však môžem postaviť a dosiahnuť to, čo oni,“ povedal Norris.