logo F1online.skF1online.sk

Verstappen s Pirelli sympatizuje, no vidí priestor na zlepšenie: Dá sa to robiť aj lepšie

Pneumatiky Pirelli do dažďa
© LAT Images/Pirelli F1 Press Area
Tomáš Masár
Tomáš Masár20. 1. 2023

Taliansky výrobca pneumatík Pirelli pôsobí vo Formule 1 od roku 2011. Keďže už viac než dekádu je zároveň jediným dodávateľom pneumatík a má teda monopolné postavenie, jeden by sa nazdával, že zrejme preto, že svoju prácu odvádza na jednotku. Nie je však tomu úplne tak. Pirelli totiž v priebehu rokov čelilo častej a najmä početnej kritike, a to aj od takých velikánov, akými sú Lewis Hamilton a Sebastian Vettel. Úradujúci majster sveta Max Verstappen síce s talianskym výrobcom sympatizuje, no rovnako ako Brit či Nemec vidí priestor na zlepšenie.

Holanďan sa predovšetkým domnieva, že na Pirelli nie je vyvíjaný dostatočný tlak a preto nevenuje vývoju pneumatík toľko času a financií, koľko by mohlo. Naznačuje, že taliansky výrobca by odvádzal lepšiu prácu za predpokladu, že by čelil konkurencii.

Pred Pirelli mal rovnaké monopolné postavenie aj Bridgestone v rokoch 2007 až 2010, no japonský výrobca sa roky predtým pasoval s tvrdou konkurenciou v podobe Michelinu.

V obdobiach, keď sme mali na štartovom rošte aspoň dvoch dodávateľov pneumatík a dochádzalo k tzv. „pneumatikovým vojnám“, si dávali výrobcovia pneumatík na zmesiach skutočne záležať.

Pneumatiky síce degradovali oveľa pomalšie než dnes, no výrobcovia vynakladali na ich vývoj obrovské finančné prostriedky v snahe neustále zlepšovať ich výkonnosť. Takýto zápal ako v minulosti dnes zo strany Pirelli podľa Maxa Verstappena nevidíme.

„Keď výrobcovia pneumatík medzi sebou súperia, zájdu často do extrémov a investujú veľké množstvo zdrojov,“ uviedol Max Verstappen pre Viaplay. „Keď neprebieha „pneumatiková vojna“, beriete to s väčšou ľahkosťou. Nechápte ma zle, stále to stojí veľa peňazí, ale nepotrebujete nutne zháňať ďalšie dve alebo tri desatiny.“

Dvojnásobný majster sveta cíti, že Pirelli potrebuje popracovať najmä na pneumatikách do dažďa. Talianskemu výrobcovi ponúka pomocnú ruku.

„Som si istý, že je možné tieto pneumatiky zlepšiť, no myslím si, že potrebujeme o tom s Pirelli viac hovoriť.“

„Nesnažím sa byť negatívny, pretože som veľmi rád, že s nimi môžem spolupracovať pri tvorbe lepších pneumatík. Myslím si, že preteky za daždivého počasia budú následne ešte lepšie.“

„Možno sa s nimi o tomto čoskoro porozprávam, kto vie? Chcem im len pomôcť, pretože sú tu dlho a je to skvelá značka, ktorá do F1 investovala už veľa. Viem však, že sa to dá robiť aj lepšie. Vždy sa snažím byť lepší, rovnako tak aj tímy a verím, že to chce aj Pirelli,“ dodal Verstappen.

Súvisiace články

Diskusia