logo F1online.sk

Sportune: Hamilton žiada 70 miliónov, ako ambasádor má dostať ďalšie desiatky miliónov

Lewis Hamilton
© Twitter/Mercedes
Matúš Pavlík
Matúš Pavlík17. 1. 2023

Lewis Hamilton je bez zmluvy na sezónu 2024 a jeho vyjednávania s Mercedesom sa nezadržateľne blížia. Toto Wolff síce na verejnosti srší optimizmom, ale netreba zabúdať, že už neraz sa rokovania ťahali dlhšie než by si vedenie Mercedesu prialo. A francúzsky Sportune naznačuje, že by tomu tak mohlo byť aj teraz.

Platy pilotov a vlastne ani dĺžka zmlúv nie sú (na rozdiel od napríklad NHL) povinne zverejňované. Podľa medializovaných informácií sa podpisom svojho súčasného kontraktu, uzavretého v roku 2021 a platného do konca sezóny 2023, musel Lewis Hamilton zmieriť s nižším platom než poberal do konca roku 2021.

Za ten čas sa však už mnohé zmenilo, Formula 1 zbohatla a hlavne, Max Verstappen podpísal ohromujúci päťročný kontrakt s Red Bullom, ktorý z neho čoskoro urobí najlepšie plateného pilota na rošte. To však môže Hamilton zmeniť v prípade, že sa v tomto roku dohodne s Mercedesom na ešte lukratívnejšej zmluve.

„Diskusie začali, ale podpísanie kontraktu sa neočakáva pred prvým zhasnutím červených svetiel,“ píše francúzsky Sportune, podľa ktorého je Lewisova súčasná ročná gáža 45 miliónov eur plus obrovský 25-miliónový bonus v prípade, že Hamilton získa svoj historický ôsmy titul.

Aktívnou zložkou jeho súčasnej zmluvy s Mercedesom sú aj povinnosti v rámci projektov Mission 44 a Ignite. Toto Wolff si pritom vraj už teraz pripravuje pôdu na ponechanie Hamiltona v Mercedese aj po skončení kariéry, kde má vykonávať úlohu ambasádora. Podľa Sportunu sa črtá monštruózna dohoda v celkovej výške 400 miliónov eur.

„Hamilton navrhuje predĺženie svojho kontraktu o ďalšie dva roky s platom 70 miliónov eur ročne, teda v súčte 140 miliónov, a to bez započítania bonusov. Plat bude z veľkej časti vyplácaný INEOS-om – spoločnosťou Jima Ratcliffa, sponzorom i spoluvlastníkom stajne. Anglický miliardár má pokryť až 90 percent platu sedemnásobného majstra sveta,“ píše Sportune.

Hamilton a Ratcliffe pritom majú spojiť sily aj pri nákupe klubu Manchester United. Šampión F1 sa má pridať k Ratcliffovmu konzorciu a prispieť mu sumou 15 miliónov eur.

Hamilton však nerokuje len o novej jazdeckej zmluve, ale súčasťou dohody má byť kontrakt na vykonávanie úlohy ambasádora Daimler Group po dobu rovných desiatich rokov. Za prezentáciu značky má Hamilton v súčte zinkasovať 250 miliónov eur, teda 25 miliónov ročne.