logo F1online.sk

Je Haas B-tímom Ferrari? Už je to ako obohratá platňa, hovorí lakonicky Steiner

Günther Steiner
© LAT Images/Haas
Matúš Pavlík
Matúš Pavlík16. 1. 2023

Keď od niekoho odoberáte pohonné jednotky a takmer všetky diely, ktoré vám pravidlá umožňujú získavať od tretích strán, potom to všetko zaobalíte do nápadne podobného dizajnu, tak máte vo Formule 1 postarané o zábavu. Tím Haas pred rokmi predstavil presne takýto recept na úspech a pozbieral vďaka tomu niekoľko dobrých výsledkov. Z obvinení a posmeškov si boss stajne Günther Steiner nič nerobí.

Po dvoch rokoch, keď boli Haas a Ferrari prakticky na dne, začala v roku 2022 táto stará známa pesnička opäť. Americký tím aj jeho taliansky partner ukazovali začiatkom sezóny skvelý „ťah na bránu“, čo opäť otvorilo diskusie z roku 2018, príp. z roku 2020, keď podobným obvineniam čelil Racing Point. Ten neostal svojej povesti nič dlžný ani v roku 2022, keď sa dosť výrazne inšpiroval Red Bullom.

Táto debata sa tak cyklicky neustále objavuje a kadencia slov závisí prakticky len od úspechu „kopírovateľa“.

„Časom si na to zvyknete,“ hovorí o zákulisnej politike šéf Haasu Günther Steiner, ktorého cituje Motorsport.com. „Keď sa vám darí, tak len vďaka kopírovaniu, a keď sa vám nedarí, nikoho to nezaujíma.“

„Máte pocit, že to znie už ako obohratá platňa a počúvate stále to isté dookola. Ja si z toho nič nerobím, ani trochu ma to netrápi,“ dodal.

Pozornosť sa však od Haasu rýchlo odpútala a prešla na Aston Martin. Americký tím totiž nakoniec nepozbieral toľko skvelých výsledkov ako na úvodnej Veľkej cene Bahrajnu. Inžinieri tohto tímu pritom pri „kopírovaní“ rozhodne nemali také gusto, ako technický tím Aston Martinu.

Haas však zhoršená forma vo zvyšku sezóny nemusela príliš mrzieť. Aj celkové ôsme miesto je vzhľadom na roky 2020 a 2021 úspech a stajňa z Banbury navyše podpísala zmluvu s novým titulným partnerom – spoločnosťou MoneyGram.

„Myslím si, že táto dohoda nás dostáva do veľmi solídnej pozície. Boli sme na tom už aj lepšie? Nuž, podľa mňa sme na tom boli celkom dobre hneď od začiatku. V roku 2016 však neboli žiadne rozpočtové stropy, takže ste na tom boli po stránke rozpočtu omnoho horšie než ostatné tímy aj so zdravým financovaním. Teraz sme však oproti ostatným veľmi konkurencieschopní aj po finančnej stránke – teda nie konkurencieschopní, ale skôr ekvivalentní,“ povedal Steiner.