logo F1online.sk

Emócie šli bokom, hovorí o odchode z AlphaTauri Gasly

Pierre Gasly
© LAT Images/Pirelli F1 Press Area
Matúš Pavlík
Matúš Pavlík16. 1. 2023

Veľký krok po desiatich rokoch v Red Bulle. Pierre Gasly končí svoje pôsobenie v Red Bulle a AlphaTauri a prestupuje do tímu Alpine, kde ho čaká nová a veľká výzva. S továrenskou stajňou si stanovil jasný plán, priblížiť sa k svojmu konečnému cieľu.

Pierre sa v AlphaTauri stal bezpochyby jedným z najúspešnejších pilotov v dejinách tejto malej stajne. Dokázal s tímom zvíťaziť a strávil tu veľkú väčšinu svojej kariéry v F1. Podľa Gaslyho vraj bola pri odchode z AlphaTauri príležitosť aj na nejaký ten sentiment, ale nie veľký.

„Pri pohľade na svoju kariéru musíte byť dosť pragmatický,“ povedal Gasly pre Motorsport.com. „Viem, kam chcem ísť, viem, čo chcem vo Formule 1 dosiahnuť. Musíte dať emócie bokom a pozerať sa na to veľmi pragmatickým spôsobom: kde budem mať najlepšiu šancu dosiahnuť svoj cieľ?“

„Preto ma poháňala hlavne výkonnosť a cieľ dostať sa do auta či tímu, kde mi umožnia ešte zlepšiť môj výkon,“ dodal Gasly.

Ten už má za sebou prvý dotyk s novým zamestnávateľom, keď mu na posezónnych testoch v Abú Zabí bolo umožnené zviesť sa s monopostom A522. Odjazdil užitočné kolá a umožnil sebe i tímu vykonať niektoré úkony, s ktorými nebudú musieť strácať čas na predsezónnych testoch.

Toto auto bolo nesporne omnoho kvalitnejšie a rýchlejšie než AlphaTauri. S celkom z Faenzy zažil v ich poslednej spoločnej sezóne veľmi frustrujúci rok. Ciele a očakávania boli omnoho vyššie, ale nie nadarmo sa hovorí, že človek mieni, pán Boh mení. Napriek tomu však podľa jeho slov nebol odchod z AlphaTauri jednoduchý.

„Jasné, že som hovoril s celým tímom, so všetkými inžiniermi i mechanikmi. Pre mňa boli mojou rodinou počas celého môjho pôsobenia vo Formule 1. S týmito chlapcami som strávil päť rokov a nejakých 90 percent času mojej kariéry v F1,“ povedal Gasly.

„Samozrejme, že to bude veľká zmena, pre mňa aj pre nich, keďže medzi sebou privítajú nového jazdca, kým posledných päť rokov sledovali mňa vo februári prichádzať a potom po Abú Zabí odchádzať,“ dodal.