logo F1online.sk

Slade: McLaren mal v roku 2007 uprednostniť Alonsa

Fernando Alonso v McLarene MP4-22 2007
© Twitter/McLaren
Tomáš Masár
Tomáš Masár12. 1. 2023

Prvý angažmán Fernanda Alonsa v McLarene sa skončil neslávne. Španiel prišiel do Wokingu ako úradujúci dvojnásobný majster sveta s vedomím, že bude jasnou tímovou jednotkou. Do cesty sa mu však postavil vtedajší nováčik Lewis Hamilton, ktorý od prvých okamihov v kráľovnej motoršportu bojoval o najvyššie priečky. Nakoniec sa z víťazstva v šampionáte netešil ani jeden zo spomínaných pretekárov. Alonso sa navyše preto, že nebol uprednostnený pred mladým Britom, s tímom poriadne rozkmotril a po skončení ročníka ho predčasne opustil. Mark Slade si myslí, že McLaren si počínal nesprávne. Domnieva sa, že ak by sa rozhodol vsadiť na Alonsa, titul by nepoputoval do rúk Kimiho Räikkönena.

Mark Slade bol pretekovým inžinierom Fernanda Alonsa v dobe, keď pôsobil v McLarene. Hoci na rok 2007 nespomína práve v najlepšom, spoluprácu so Španielom si nevie vynachváliť.

„Spolupráca s Fernandom bol skvelá,“ povedal Mark Slade pre MotorLAT. „Je to terminátor Formuly 1, však? Nikdy sa nevzdáva a je superrýchly. Vedieť, že pracuješ s niekým, kto sa stoj čo stoj snaží vyhrať všetky preteky do ktorých nastúpi, bolo fantastické.“

Slade z premárnenej šance v roku 2007 viní tím. Myslí si, že ak by sa rozhodol uprednostniť Alonsa, mal by dnes rodák z Ovieda na konte viac než len dva tituly.

„Atmosféra v tíme bola dosť zlá,“ poznamenal. „Myslím si, že sa stalo pár vecí, ktoré zveličovali problémy, ktoré tam boli. Povedal by som, že z pohľadu manažmentu a tímového cieľa sa to mohlo zvládnuť lepšie. Veci nefungovali tak, ako mali. O titul z roku 2007 sme sa pripravili sami.“

„Domnievam sa, že ak by bol Fernando riadne podporovaný, pravdepodobne by sme zvíťazili nielen v roku 2008, ale aj 2007. Ktovie, čo by sa stalo následne. Je to však tak, ako to je. So samotným Fernandom som problém nikdy nemal. Práca s ním sa mi veľmi páčila,“ uzavrel Slade.