logo F1online.sk

Fenestraz spomína na spoločný život s Norrisom: Nie je práve poriadkumilovný

Lando Norris
© Motorsport Images/McLaren
Matúš Pavlík
Matúš Pavlík9. 1. 2023

Žiť v maličkom byte, kde väčšinu miesta zaberajú dva jazdecké simulátory? To znie ako sen každého chlapca. Presne tak si v roku 2018 nažívalo duo Sacha Fenestraz – Lando Norris v anglickom Guildforde. Vtedy ešte juniorskí pretekári si z tohto obdobia odniesli množstvo skvelých spomienok.

Kariéry oboch boli v tom čase dosť slušne rozbehnuté, Norris práve bojoval o miesto vo Formule 1 s McLarenom a Fenestraz sa po zisku titulu v šampionáte Formula Renault Eurocup upísal akadémii Renaultu. Pre jedného z nich bol nakoniec rok 2018 po profesionálnej stránke veľmi úspešný, pre druhého vôbec nie.

Aj tak si však rok pod jednou strechou náramne užili a ako spomína Fenestraz, Lando nepatril k tým najčistotnejším a krabice jeho obľúbených sušienok Weetabix sa povaľovali všade možne.

„Mal ich naozaj kopu a boli úplne všade!“ spomína Fenestraz, ktorého cituje britský Daily Star. „Nebol to ten najporiadkumilovnejší človek, akého som kedy stretol, ale dodnes sa na tom smejeme.“

Pre kariéru francúzskeho mladíka, ktorý vyrastal v Argentíne, je typický „život v kufri“. Nie inak tomu bolo aj vtedy. „Som bezdomovec, cestujem všade,“ povedal muž, ktorý momentálne žije na juhu Talianska, ale dôležitú časť života strávil aj v Japonsku. Jeden rok žil aj v Anglicku v jednom byte s Norrisom.

„Bol to sen. Nehovorím, že sme žili úplne zdravo, pretože sme celý deň jazdili na simulátoroch a hrali hry. Veľa sme však tiež trénovali s naším trénerom, takže to bolo veľa tréningu a veľa hrania. Bola to zábava,“ hovorí Fenestraz.

„Spomínam si, ako bolo v lete priam neuveriteľne horúco a Lando stále dookola opakoval: ‚Nepotrebujeme klimatizáciu, budúci týždeň už bude opäť chladno a pršať.‘ Horúčavy však nakoniec trvali mesiace a keď sme si chceli kúpiť klimatizáciu, všetky boli vypredané, takže sme v byte mali neuveriteľne horúco.“

„Vytvorili sme si však naozaj skvelý vzťah a výborne sa bavili,“ dodal Sacha.

Jeho kariéra však už nešla tak hladko ako v prípade Norrisa. Práve v roku 2018 mu po neúspešnej sezóne hrozil úplný koniec z finančných dôvodov. Prijal však výzvu, do ktorej by nebol ochotný ísť každý pretekár.

Odišiel do japonskej Formuly 3, kde okamžite získal titul. Potom si to v roku 2020 namieril do tamojšej Super Formuly, v ktorej sa vlani stal vicešampiónom. V novej sezóne ho čaká nová výzva s tímom Nissan vo Formule E.

„Bol som naozaj nešťastný, pretože som v druhom roku po titule vo Formule Renault prišiel o miesto v akadémii, takže som nemal peniaze na pokračovanie kariéry. Úplný koniec bol veľmi blízko,“ spomína Fenestraz.

„Japonský šampionát bol omnoho lacnejší. Priatelia mi hovorili, že je to úžasná príležitosť a keď sa vám tam darí, môžete si tým otvoriť ďalšie dvere. Nakoniec som tam šiel a bolo to skvelé. Hneď prvý rok som tam získal titul a rozhodne som nejazdil za ten najkvalitnejší tím,“ hovorí Francúz, ktorý bol v krajine vychádzajúceho slnka trochu ako slon v porceláne, keďže v tamojších šampionátoch pretekajú takmer výhradne tamojší jazdci.

„Na konci roka 2019 mi Toyota ponúkla zmluvu profesionálneho továrenského pilota, čo bol splnený sen. Mal som len devätnásť rokov, ale za necelý rok sa mi podarilo reštartovať kariéru a splniť si sen. Bolo to skvelé rozhodnutie,“ dodal Sacha.

Ten sa ani dnes netají, že jeho snom zostáva Formula 1 a dostať sa tam pokúsi cez Formulu E. Nová sezóna elektrického šampionátu začína už tento týždeň v Mexiku a Fenestraz do nej nastúpi s tradične silným Nissanom a krajanom Normanom Natom ako tímovým kolegom.