logo F1online.sk

Vettel: Po Azerbajdžane 2017 sme si s Hamiltonom bližší

Sebastian Vettel a Lewis Hamilton na pódiu VC Maďarska 2021
© Aston Martin
Tomáš Masár
Tomáš Masár8. 1. 2023

Vettel a Hamilton ovládli šampionát dovedna až jedenásťkrát, no reálne oň súperili predovšetkým v sezónách 2017 a 2018. Počas prvého roka ich najväčšej rivality sa v priebehu VC Azerbajdžanu odohral moment, na ktorý si všetci iste spomínate. Hamilton mal v určitom okamihu z prvého miesta reštartovať preteky, a tak celé štartové pole poriadne „zaštupľoval“. Druhý Vettel, mysliac si, že ho chcel Brit úmyselne vybrzdiť, následne do pretekára Mercedesu poriadne nasrdene vrazil – za čo obdržal penalizáciu. Hoci sa dnes Nemec za incident kajá, tvrdí, že priniesol aj jedno pozitívum. Obaja kohúti si po pretekoch celú vec vydiskutovali a dnes vďaka tomu vychádzajú oveľa lepšie ako predtým.

Hamilton po tom, čo doňho Vettel v pretekoch vrazil, označil Nemcovo počínanie za hanebné. Štvornásobný majster priznáva, že konal pod vplyvom veľkých emócií, keďže situácia v šampionáte bola v tom čase veľmi otvorená, a aj po rokoch si sype popol na hlavu.

Incident však podľa neho priniesol aj jedno pozitívum, a to, že si sú dnes kvôli niekdajšiemu nedorozumeniu s Britom oveľa bližší. Šampióni sa pravidelne navzájom podporujú vo svojom aktivizme a bol to práve Hamilton, kto počas víkendu v Abú Zabí zorganizoval Vettelovu rozlúčkovú večeru.

„Bol som vtedy veľmi rozrušený,“ uviedol Sebastian Vettel v podcaste Beyond the Grid. „Bol to jeden z tých momentov, keď veci nešli podľa mojich predstáv a bol som rozrušený, až príliš som sa nechal riadiť mojimi emóciami.“

„Ten moment bol v skutočnosti kľúčovým momentom. Mohli sme sa kvôli tomu od seba viac vzdialiť alebo sa navzájom zblížiť. Nakoniec nás to zblížilo,“ poznamenal Vettel.

„Veľa som premýšľal o tom, čo sa stalo. Akokoľvek som v tom čase mohol cítiť, že to bolo nefér, že to nebolo správne a chcel som mu to vykričať, zvolil som nesprávnu formu komunikácie.“

„Nebolo to správne a predovšetkým to nebolo športové. Potom som si to priznal, vyrozprávali sme si to a od tej chvíle máme k sebe bližšie,“ uzavrel víťaz 53-veľkých cien.