logo F1online.sk

Keď sa budem v F1 už len ponevierať, tak si miesto nezaslúžim a skončím, tvrdí Hamilton

Lewis Hamilton
© Twitter/Mercedes
Tomáš Masár
Tomáš Masár8. 1. 2023

Lewis Hamilton včera oslávil už svoje 38. narodeniny, no „efjednotku“ sa v dohľadnej dobe zrejme opustiť nechystá, práve naopak. Súčasnú zmluvu, ktorá mu vyprší po skončení nadchádzajúcej sezóny, hodlá predĺžiť, čo znamená, že v kráľovnej motoršportu zotrvá ešte aspoň dva roky. Ani sedemnásobný majster sveta však nebude jazdiť na najvyššej úrovni donekonečna. Uvedomuje si to aj sám Brit, ktorý poodhalil, aké signály ho prinútia prehodnotiť svoje ďalšie pôsobenie v F1.

Mercedes si v uplynulej sezóne nepočínal práve najlepšie, keď bol po výkonnostnej stránke zväčša len tretím najsilnejším tímom štartového poľa. Hamilton je však, napriek zložitému ročníku, v ktorom vôbec po prvýkrát nezaznamenal ani jedno víťazstvo, aj naďalej plný motivácie. Po tom, čo mu v roku 2023 vyprší aktuálny kontrakt, by chcel v najvyššej motoristickej triede pokračovať ešte niekoľko rokov. Sám si je ale vedomý toho, že jedného dňa sa bude musieť s Formulou 1 rozlúčiť, a to vtedy, keď už na pretekanie nebude vynakladať toľko úsilia ako doteraz.  

„Keby sme v roku 2021 a 2022 boli celý čas vpredu, ktovie, kde by som bol teraz,“ uviedol Lewis Hamilton. „Myslím si, že si každý rok musíte položiť otázku, či ste do toho ochotný dávať toľko energie, ak nie viac, než keď ste v F1 začínali. Ste ochotný vynaložiť všetok svoj voľný čas na prípravu, tréning a pre tím?“

„Ak sa v jednom momente budem v F1 už len tak ponevierať, tak si tu už nezaslúžim byť a nepatrím sem. Vtedy by som mal skončiť. Preto sa sám seba pýtam, či som schopný robiť tieto veci a či ich chcem robiť. Odpoveď je stále áno,“ poznamenal sedemnásobný majster sveta.

Hamilton, ktorý v predchádzajúcej sezóne absolvoval azda svoju doposiaľ najhoršiu sezónu, by sa chcel v novom ročníku vrátiť do boja o celkové prvenstvo.

„Opäť musíme zvíťaziť v šampionáte. Milujem výzvy a rád sa o ne delím s mojím tímom. Každý jeden človek, ktorý je tu v tíme a v garáži nám venoval kusisko zo svojho života a rok čo rok strávil množstvo času na cestách. Minulá sezóna bola pre nás všetkých skutočne veľmi náročná, a to v mnohých ohľadoch.“

„Nemôžem sa dočkať toho, až sa nám opäť začne dariť, keď konečne opäť zvíťazíme v šampionáte. Všetky tieto ťažké chvíle budú potom stáť za to,“ dodal Hamilton.