logo F1online.sk

Máme dobré vývojové tempo. Som si istý, že budeme bojovať o titul, hovorí Russell

George Russell
© Twitter/Mercedes
Tomáš Masár
Tomáš Masár7. 1. 2023

Hoci Mercedes nevstúpil do predchádzajúcej sezóny tou správnou nohou, keď bojoval s poskakovaním a nedostatočnou výkonnosťou, v priebehu ročníka zaznamenal obdivuhodný „comeback“. V záverečnej fáze šampionátu bol už rýchlejší než Ferrari a v určitých okamihoch dával zabrať aj Red Bullu. George Russell je preto presvedčený, že tím z Brackley bude nepochybne patriť k jedným z topfavoritov nadchádzajúcich majstrovstiev, obzvlášť preto, že sa môže oprieť o vždy silný vývoj.

Fanúšikom „strieborných šípov“ sa úvodné preteky vlaňajšieho šampionátu určite nepozerali ľahko. Mercedes bol síce tretím najsilnejším tímom štartového poľa, no jeho strata na Red Bull a Ferrari bola spočiatku priepastná. V kvalifikáciách to bolo ešte horšie, nemeckej stajni dokázali v soboty konkurovať aj Alfa Romeo či Haas. Postupom času však forma najúspešnejšieho celku turboéry začala gradovať a vyvrcholila v Brazílii, kde jeho česť zachránil víťazstvom George Russell, ktorého vyspovedal o tohtoročných vyhliadkach Mercedesu Motorsport.com.

Brit verí, že Mercedes v boji o čelo chýbať nebude. „Keď sa pozriete na zlepšenia, ktoré sme priniesli v tomto [minulom] roku, a na to, ako sme dokázali vyplniť výkonnostnú medzeru, nám nikto nemôže hovoriť, že nemôžeme získať titul.“

„Už asi dva mesiace vieme, čo musíme urobiť pre to, aby sme sa pohli vpred. Som si istý, že ak sa nám podarí naplniť naše ciele, budeme mať auto, ktoré bude môcť konkurovať Red Bullu,“ uviedol Russell, ktorý tiež poukázal na to, ako sa Mercedes v minulom roku dokázal v priebehu sezóny zlepšiť.

„Na začiatku roka sme v kvalifikácii zaostávali za Alfou a Haasom. Pamätám si, že v Imole som skončil štvrtý, no bol som rovnako rýchly ako Lando a Valtteri, ktorý ma na Alfe prenasledoval. V týchto pretekoch boli rýchlejší ako my, Lewis bol na desiatom alebo deviatom mieste. Keď sa však na nás pozriete teraz, kde sme v porovnaní s autami, ktoré pravdepodobne nenapredovali vo vývoji tak ako Ferrari či Red Bull, urobili sme obrovský pokrok.“

„To, že sme teraz schopní bojovať o víťazstvá v pretekoch, napovedá veľa o progrese, ktorí sme dosiahli. Tomuto tímu dôverujem. Možno sme zo začiatku neboli najrýchlejší, ale máme dobré tempo vo vývoji a som si istý, že môžeme bojovať o víťazstvo v šampionáte.“

Keďže sa podľa najnovších správ v Číne uvoľňujú protipandemické opatrenia, je možné, že Formula 1 v tomto roku zavíta aj do najľudnatejšej krajiny sveta. Kalendár by tak mal na programe až 24 pretekov – a to už je slušná porcia pretekania. Russell preto hovorí, že nastal najvyšší čas zintenzívniť predsezónne prípravy, aby sa v Mercedese dokázali na tento mimoriadne „nabitý rozvrh“ včas pripraviť.

„Sezóny sú z roka na rok náročnejšie. Bude to určite jedna z výziev, ktorú chcete zvládnuť lepšie ako vaši konkurenti. Určite dáme hlavy dokopy s tímom, s mojím osobným tímom, aby sme si povedali, ako môžeme byť počas sezóny čo najefektívnejší. Uistíme sa, že nielen ja, ale všetci budeme počas tejto brutálnej sezóny podávať výkony na jednotku,“ uzavrel Russell.

Súvisiace články