logo F1online.sk

Steiner: Magnussen je po návrate psychicky silnejší

Kevin Magnussen
© LAT Images/Haas
Tomáš Masár
Tomáš Masár7. 1. 2023

Šéf tímu Haas Günther Steiner je presvedčený, že Kevin Magnussen je po minuloročnom návrate do kráľovnej motoršportu psychicky silnejší než bol počas svojho predchádzajúceho pôsobenia v F1. Odzrkadľuje sa to v Dánom predvádzaných výkonoch, ako aj v tom, že oproti minulosti menej chybuje a nie je účastníkom toľkých kolízií.

Dán popritom v minulom roku v F1 pôvodne pôsobiť nemal. Keďže však pred vypuknutím sezóny ruské vojská vpadli na Ukrajinu, americký tím sa v reakcii na túto inváziu rozhodol ukončiť zmluvu s Nikitom Mazepinom a siahol po Magnussenovi.

Magnussen, ktorý predtým pretekal za Haas v rokoch 2017 až 2020, sa za prejavenú dôveru odvďačil tým najlepším možným spôsobom, keď hneď v úvodných pretekoch ročníka v Bahrajne finišoval na skvelom piatom mieste.

Z dvojice pretekárov Haasu mal v priebehu sezóny navrch. Micka Schumachera zdolal na body pomerom 25:12 a navyše sa v Brazílii šokujúco tešil zo zisku premiérovej pole position.

Dán v nedávnom rozhovore priznal, že si pretekanie v F1 užíva viac než kedykoľvek predtým a cíti, že dospel. S týmto tvrdením sa stotožňuje aj Steiner, ktorý si myslí, že Magnussen nie je len vyspelejší, ale celkovo psychicky odolnejší.

„Ide to s vekom. Je otcom, do tímu bol povolaný a nemusel o svoje miesto prosiť. To tiež zohráva svoju úlohu,“ vysvetlil Günther Steiner pre Motorsport.com. „Vplýva to aj na vaše myslenie. Dodáva vám to veľa sebavedomia. Ukazuje to veľa o tom, ako ste na tom po psychickej stránke.“

„Myslím si, že momentálne je psychicky oveľa silnejší ako pred rokmi.“

Magnussen je v psychickej pohode zrejme aj preto, že má podpísaný viacročný kontrakt. Navyše, Haas mení prístup a v budúcich rokoch chce vsádzať podľa všetkého výlučne na skúsených jazdcov, čo hrá Dánovi do karát. Svedčí o tom tiež podpísanie už 35-ročného Nica Hülkenberga, ktorý sa do najvyššej motoristickej súťaže vráti po trojročnej odmlke.

Steiner verí, že skúsenosti a psychická vyspelosť Magnussena a Hülkenberga tímu pomôžu. „Dúfame v to. Preto sme sa takto rozhodli,“ dodal 57-ročný Tirolčan.