logo F1online.sk

Marko: Viac sa obávame Mercedesu než Ferrari

Helmut Marko
© Getty Images/Red Bull Content Pool
Tomáš Masár
Tomáš Masár6. 1. 2023

Napriek tomu, že Ferrari skončilo v minulom roku v Pohári konštruktérov pred Mercedesom, Helmut Marko tvrdí, že majstrovský Red Bull považuje pred začiatkom nadchádzajúcej sezóny za väčšiu hrozbu nemecký celok, a to z dvoch konkrétnych dôvodov. Tím z Brackley má totiž podľa Rakúšana oproti stajni z Maranella navrch v tom, že sa môže oprieť o výbornú spoľahlivosť a zväčša prijíma lepšie strategické rozhodnutia.

Mercedes vstúpil do predošlého ročníka zle. Zo všetkých tímov štartového poľa azda najviac bojoval s poskakovaním a trápil sa aj po výkonnostnej stránke. V druhej polovici sezóny však ukázal ukážkový „comeback“. V záverečnej časti šampionátu bol Ferrari viac než len vyrovnaným súperom a v niekoľkých pretekoch dokázal potrápiť či dokonca poraziť aj Red Bull. Markove slová o tom, že ich vyzývateľom bude v tomto roku Mercedes, tak dávajú celkom zmysel – obzvlášť preto, že sú „strieborné šípy“ známe svojím skvelým vývojom.

„Povedal by som, že by sme sa viac mali báť Mercedesu,“ uviedol Helmut Marko. „A to hlavne preto, že majú oproti Ferrari výhodu v stratégii a spoľahlivosti.“

Ferrari však ubezpečuje, že sa im podarilo prísť na kĺb ich problémom so spoľahlivosťou. Talianska La Gazzetta dello Sport navyše zverejnila informáciu, že Scuderia získala počas zimy 30 koní k dobru, nad čím treba zbystriť pozornosť.

Hoci niektoré osobnosti padoku začínajú prirovnávať úspechy Red Bullu z predošlých dvoch rokov k nedávnej dlhotrvajúcej dominancii Mercedesu, Marko sa s týmito tvrdeniami nestotožňuje.

„Určite na tom nie sme tak ako Mercedes na začiatku hybridnej éry. Momentálne nemáme taký náskok, čo sa týka motora, ako mali oni. Takže sa jedná o veľmi odlišnú situáciu. Mercedes mal v tom čase oproti všetkým ostatným tímom náskok aspoň 50 koní.“

„Tiež by sme nemali zabúdať na to, že rok 2022 bol prvým rokom nových pravidiel. Ostatné tímy očividne odpozorovali to, čo sme urobili s tohtoročným autom. Som preto toho názoru, že v budúcom roku k nám budú oveľa bližšie,“ dodal 79-rodák z Grazu.