logo F1online.skF1online.sk

RacingNews365.com: Ferrari prišlo po strate sponzorov o 55 miliónov dolárov

Carlos Sainz
© Twitter/Ferrari
Tomáš Masár
Tomáš Masár4. 1. 2023

Ferrari už zrejme ďalej nepokračuje v spolupráci so svojimi prémiovými sponzormi Velas a Snapdragon. Ak sa informácia zverejnená portálom RacingNews365.com ukáže byť pravdivá, Scuderia príde o 55 miliónov dolárov, čo predstavuje približne štvrtinu jej komerčných príjmov – a to nie je zanedbateľná čiastka.

Ferrari nadviazalo spoluprácu so spoločnosťou Velas, pôsobiacou na trhu s kryptomenami, v roku 2021, pričom sa jej logo objavilo tak na monopostoch, ako aj kombinézach jazdcov. K ukončeniu spolupráce došlo podľa všetkého pre obojstranné nedodržanie zmluvných podmienok. Tím z Maranella neumožnil spoločnosti Velas vytvárať digitálne obrázky NFT, zatiaľ čo spoločnosť zrejme nedodala taký balík peňazí, ako sa očakávalo. Obe strany teraz zvažujú právne kroky.

Nie je prekvapením, že sa spoločnosť zaoberajúca kryptomenami dostala do finančných problémov. Trh s virtuálnymi menami sa už dlhodobo prepadá, čo malo za následok skrachovanie nejednej spoločnosti – vrátane FTX, ktorá bola donedávna sponzorom Mercedesu a dlhuje mu odhadom pätnásť miliónov dolárov.

Toto Wolff v čase ukončenia partnerstva s FTX avizoval, že podobne ako Mercedes doplatia na spoluprácu s krytpo spoločnosťami aj ostatné tímy. „Každý tím ma takýchto sponzorov, rovnako ako Formula 1 ako taká,“ nechal sa počuť pred mesiacom 50-ročný Rakúšan.

Pokiaľ ide o Snapdragon, výrobcu čipsetov pre smartfóny, ten rozviazal partnerstvo s Ferrari po vzájomnej dohode a pravdepodobne zamieri do Mercedesu.

Zatiaľ čo Velas prispieval Ferrari ročne do rozpočtu sumou 30 miliónov dolárov, Snapdragon približne piatimi miliónmi menej.

Súvisiace články

Diskusia