logo F1online.sk

Piastri o Norrisovi: Je to skvelý tímový kolega, od ktorého sa môžem učiť

Oscar Piastri
© Twitter/F1
Petra Polubňáková
Petra Polubňáková3. 1. 2023

Jednou z najzaujímavejších jazdeckých dvojíc bude od sezóny 2023 disponovať McLaren. Tímovým kolegom Landa Norrisa sa totiž po odchode Daniela Ricciarda stal talentovaný Oscar Piastri a fanúšikovia stajne z Wokingu sú už určite zvedaví, kto z tejto dvojice mladíkov vyhrá interný súboj. Nováčik je však presvedčený, že sa mu s Norrisom podarí nadviazať pozitívny pracovný vzťah a spoločne posunú britský tím smerom nahor.

Piastri sa do McLarenu dostal za kontroverzných okolností, keď odmietol jazdiť za Alpine. Často omieľané udalosti okolo podpísania, resp. nepodpísania zmluvy zatienili aj jeho pôsobivé juniorské výsledky, ktoré určite netreba brať na ľahkú váhu. Veď Austrálčan získal tituly vo Formule Renault Eurocup, Formule 3 aj Formule 2 a hovorí sa o ňom ako o ďalšom veľkom talente typu Charlesa Leclerca, Georga Russella či práve Landa Norrisa.

Zatiaľ čo bývalý junior tímu Alpine bude v F1 debutovať, Norris sa pripravuje už na svoju piatu sezónu, pričom v McLarene sa už pevne etabloval. Piastri sa preto v čerstvej epizóde podcastu In The Fast Lane nevyhol otázke, ako si predstavuje ich budúcu spoluprácu: „Landa až tak dobre nepoznám. Párkrát som s ním veľmi krátko hovoril a máme pár spoločných priateľov. Ale áno, teším sa, že ho spoznám, a to osobne aj pracovne. Myslím si, že naše juniorské kariéry boli dosť podobné. Samozrejme, aj v F1 dokázal, že je veľmi schopný a silný jazdec.“

„Teším sa, že budem môcť ukázať, čo je vo mne, ale nepochybne sa budem musieť počas mojej cesty aj niečo naučiť a myslím si, že Lando je veľmi silný tímový kolega, od ktorého sa budem môcť učiť. Podľa mňa bude medzi nami dobrý pracovný vzťah. Sme si vekovo dosť podobní, ako som už povedal, máme aj niekoľko spoločných priateľov. Takže som presvedčený, že budeme schopní dobre spolupracovať a dúfam, že celý tím posunieme vpred – to je náš cieľ,“ zastrája sa rodák z Melbourne.

Piastri verí, že spolu s Norrisom dokáže doviesť McLaren k úspechom, keďže tím z Wokingu naposledy získal Pohár konštruktérov ešte v roku 1998 a jeho posledným šampiónom je Lewis Hamilton, ktorý s ním získal jazdecký titul v 2008. „McLaren dosahoval veľa víťazstiev a titulov v čase, keď som bol veľmi mladý alebo som ešte ani nebol na svete, takže to je samozrejme niečo, čo chcem. Dúfam, že sa vrátime naspäť do hry.“

„Viem, že sa stávam súčasťou veľmi prestížneho tímu, ktorý má za sebou mnohé úspechy a históriu, a to je vzrušujúce. Nakoniec mi ponúkli fantastickú šancu dostať sa do F1. Myslím si, že tím je veľmi motivovaný pokúsiť sa dostať späť dopredu, rovnako ako ja. Nechcem byť v F1 preto, aby som si robil čísla, chcem si počínať čo najlepšie a dúfam, že počas toho niečo vyhrám. To je pre mňa tá najväčšia vec, na ktorú sa teším… dostať sa na štartový rošt, ale aj pokúsiť sa napísať novú úspešnú kapitolu pre seba, ako aj pre tím,“ nádeja sa 21-ročný pretekár.