logo F1online.skF1online.sk

Nový monopost je plný prekvapení, prezradil Wolff

Lewis Hamilton
© LAT Images/Mercedes
Petra Polubňáková
Petra Polubňáková3. 1. 2023

V Mercedese majú v pláne úspešne sa odraziť od uplynulej katastrofálnej sezóny, na to však potrebujú konkurencieschopný monopost. Šéf „strieborných šípov“ Toto Wolff naznačil, že dizajn nového auta v sebe skrýva prekvapenia, pričom zmenou prechádza najmä spodok auta.

Osemnásobný víťaz Pohára konštruktérov ukončil minulú sezónu len s jedným víťazstvom v pretekoch, dôvodom boli problémy s poskakovaním a nedostatočné tempo. V Mercedese však už dobrých pár mesiacov pracujú na vývoji nového auta pre rok 2023, čo im dáva nádej, že najhoršie časy sú už za nimi.

Stajňa z Brackley v minulosti dokázala, že je schopná vytiahnuť trik z rukáva. Odborná aj laická verejnosť je preto zvedavá, s čím príde tentoraz. O novom aute Mercedesu niečo prezradil aj samotný Wolff. „Je plné prekvapení. Keď som ho videl naposledy, pomyslel som si: ,Aha, toto vyzerá rovnako ako W13.’  Dúfam, že to nebude rovnaké.“

Vzhľadom na veľkú zmenu pravidiel pre sezónu 2022 je pravdepodobné, že W14 bude mať s W13 spoločné aspoň niektoré estetické vlastnosti.

Wolff priznal, že aj keď nástupca minuloročného auta vyzerá podobne, bol ubezpečený, že spodok auta je veľmi odlišný. „Chodím do aerodynamického tunela a vyzerá to ako tohtoročné auto, ale tam mi hovoria, že spodok je úplne iný. Ide o prúdenie vzduchu, rozloženie hmotnosti, je to o aerodynamickej mape. Naše auto sa v polovici roka zásadne zmenilo. Zmenili sme koncepciu, ale na karosérii nebolo nič vidieť.“

„Myslím si, že sme oveľa lepšie pochopili, v čom spočívali naše problémy. Išli sme krok po kroku a dospeli sme k tomu, že celkom dobre chápeme, prečo auto nefunguje. Všetko spočíva v jemných detailoch. Je to o tom, ako môžeme zlepšiť aerodynamiku auta, ako môžeme zlepšiť jazdu a urobiť ju zábavnejšou. Ak sa nám to podarí vyriešiť počas zimy, poskytneme jazdcom aspoň stabilnú platformu a budeme ju môcť ďalej rozvíjať,“ dodal viedenský rodák.

Súvisiace články

Diskusia