logo F1online.sk

Vettel o Alonsovi: Rešpektujeme sa, ale nemáme medzi sebou chémiu

Fernando Alonso a Sebastian Vettel
© Twitter/Scuderia Ferrari
Matúš Pavlík
Matúš Pavlík30. 12. 2022

Svojho času dvaja najväčší rivali vo Formule 1. Duo Sebastian Vettel v Red Bulle a Fernando Alonso vo Ferrari a ich súboj o titul svojho času zapĺňal titulky. Dvaja veľkí súperi si pritom nikdy neboli zvlášť blízki. Aj sám Seb priznáva, že napriek rešpektu medzi nimi nepanuje žiadna zvláštna chémia.

Je to trochu paradoxné, ale aj keď spolu dlhé roky súperili a zdieľajú vášeň pre motoršport, nikdy nemali príležitosť sa lepšie spoznať. Nevečerali a ani nedovolenkovali spolu a vo všeobecnosti toho nemajú mnoho spoločného.

„Vážim si ho ako súpera,“ povedal Vettel v podcaste Beyond The Grid. „Bol zrejme tým najtvrdším, proti ktorému som kedy stál, najmä počas tých prvých rokov a na konci sezón 2010 a 2012, keď sme zviedli tesný boj o titul. To je jedna z mojich najobľúbenejších spomienok.“

Sebastian a Fernando k sebe nikdy nemali zvlášť blízko, nikdy sa nestretli v jednom tíme a nezdieľajú spoločné záujmy, čo však ešte neznamená, že sa neznášajú. Skrátka len nemajú mnoho spoločného. Aj keď sú ich kariéry popretkávané (Vettel nahradil Alonsa vo Ferrari, ten zas Vettela v Aston Martine), nikdy nemali možnosť sa bližšie spoznať.

„Ako jazdca hodnotím Fernanda veľmi vysoko. Podľa mňa má obrovský prirodzený talent, neuveriteľné odhodlanie a skvelý pretekársky inštinkt. Nič z toho nikdy nestratil. Môžete na ňom vidieť, ako miluje motoršport, ktorý je jeho veľkou vášňou,“ hovorí Vettel.

„Ako človeka ho však veľmi nepoznám. Nepovedal by som, že spolu nevychádzame, myslím si, že sa navzájom rešpektujeme. Nemali sme však možnosť spoznať sa, stráviť spolu viac času alebo si pohovoriť mimo pretekárskych okruhov,“ dodal.

Ten v tomto podcaste hovoril aj o tom, ako ho incident z Veľkej ceny Azerbajdžanu 2017 spojil s Lewisom Hamiltonom. Vďaka tejto kontroverzii vraj mali k sebe omnoho bližšie než predtým, až by sa dalo povedať, že dnes sú z nich priatelia. S Fernandom sa však takáto príležitosť nenaskytla.

„Možno medzi nami nedošlo k niečomu podobnému ako s Lewisom, čo by nás spojilo. Podľa mňa je to veľký pretekár, jeden z najťažších súperov, proti ktorým som kedy stál, pretože je vždy pri vás a nikdy neustúpi, zároveň je však veľmi úctivý v súbojoch koleso na koleso, ktoré som si náramne užil,“ hovorí Vettel.

„Na ľudskej úrovni však asi nemáme ten najlepší vzťah, pretože sa skrátka nepoznáme tak dobre,“ dodal Seb, ktorý zároveň priznal, že s Fernandom toho vskutku nemá mnoho spoločného.

„Možno sme príliš odlišní. Pretekanie je našou spoločnou vášňou, ale možno je to ako v škole alebo v práci. Máte kolegov, ktorých rešpektujete, ale príliš ich nepoznáte. S Lewisom máme spoločné témy a zdieľame aj niektoré názory; s Fernandom možno tiež, ale nikdy medzi nami nebola taká chémia, aby sme o tom začali hovoriť. Takže aj keď máme spoločnú vášeň, zrejme sme dvaja veľmi odlišní ľudia,“ povedal Vettel.