logo F1online.skF1online.sk

Problém nebol ani tak motor samotný, ale jeho pomocné jednotky, hovorí Famin

Fernando Alonso
© XPB Images/Alpine Media
Matúš Pavlík
Matúš Pavlík30. 12. 2022

Spoľahlivosť motorov Renault v sezóne 2022 možno označiť jedine ako katastrofickú. Inžinierom tohto tímu sa však nedá uprieť, že pred zmrazením vývoja pohonných jednotiek odviedli množstvo dobrej práce a dostali výkon motora na požadovanú úroveň. Za tento úspech sa však muselo zaplatiť katastrofálnou spoľahlivosťou. Šéf motorárov stajne Bruno Famin však poukazuje na jeden zaujímavý fakt.

Najväčšie problémy vraj nemal Renault s motorom samotným, prípadne s najdôležitejšími komponentami pohonnej jednotky, ale ich pomocnými zariadeniami. Práve tie v tejto sezóne niekoľkokrát ukončili úsilie Fernanda Alonsa a Estebana Ocona. Šéf motorového oddelenia tak upokojuje slovami, že základný dizajn pohonnej jednotky sa ukázal byť dostatočne spoľahlivý.

„Nemali sme žiadny veľký problém s motorom samotným,“ povedal Bruno Famin, ktorého cituje Motorsport.com.

„V Singapure sme mali veľmi zvláštne problémy so spaľovacím motorom. V rozmedzí ôsmich kôl sme totiž prišli o oba monoposty kvôli dvom rozdielnym poruchám, čo bolo celkom neuveriteľné, ale stalo sa.“

„Ku všetkým ostatným poruchám však došlo na pomocných jednotkách, ako napríklad vodná pumpa. Vyriešenie týchto problémov pred štartom sezóny 2023 je na dobrej ceste,“ sľúbil Famin.

Jeho inžinieri tak pred štartom nového ročníka pracujú na zlepšení spoľahlivosti pohonnej jednotky bez nutnosti znižovať jej výkon. V roku 2023 vraj bude motor rovnako výkonný, avšak spoľahlivejší. „Nemyslím, že budeme čokoľvek znižovať. Pracujeme a budeme intenzívne pracovať na detailoch, zvlášť pomocných systémoch,“ hovorí Famin.

„Vodná pumpa nám počas celej sezóny spôsobovala bolehlav. V priebehu roka sme ju vylepšili ako sa len dalo, ale očividne to nestačilo. Museli sme zmeniť samotný koncept tejto súčiastky a chystáme ďalšie zmeny pre rok 2023. Dúfame teda, že v novom roku bude tento problém definitívne vyriešený,“ povedal Famin.

„Keď nám v roku 2022 niečo nevyšlo, nebolo to preto, že by sme sa o to neusilovali, skrátka sme tlačili vývoj na maximum. Naším cieľom pred rokom 2023 je udržať rovnakú úroveň výkonnosti a zároveň prísť so spoľahlivým motorom,“ dodal.

Súvisiace články

Diskusia