logo F1online.sk

Ja by som Binotta vyhodil už pred rokmi, hovorí Arnoux

Mattia Binotto
© Scuderia Ferrari Press Office
Matúš Pavlík
Matúš Pavlík30. 12. 2022

Bývalý pilot Formuly 1 René Arnoux bol a stále je jedným z najväčších kritikov odchádzajúceho šéfa Ferrari Mattiu Binotta. Tento muž má so životom v Maranelle vlastné skúsenosti, keď tu pôsobil v 80. rokoch ešte pod vedením legendárneho Enza. S Ferrari vtedy vyhral tri veľké ceny a na hodnotenie Binotta nenachádza veľa pekných slov.

Bolo to pre Ferrari nepochybne náročné obdobie, ale verejnosť pri odchode šéfa stajne nezostala jednotná v tom, aký veľký je diel viny Mattiu Binotta, ktorý to napokon zabalil a z tímu odišiel z vlastnej vôle, hoci donútený okolnosťami „zhora“.

„Nepáči sa mi sledovať Ferrari, ktoré si s veľmi konkurencieschopným autom nechá takto ujsť titul po dobrom začiatku. Je pravdou, že sa vyskytli problémy so spoľahlivosťou, ale niekoľko pretekov sme stratili akoby úmyselne,“ prehlásil Arnoux v rozhovore pre Gazzetta dello Sport.

„Pre mňa sú Binottove chyby vo Formule 1 skrátka neodpustiteľné. Nikdy som nebol na jeho strane. Keď niekto neustále opakuje, že na budúci rok to bude lepšie, ten si podľa mňa nezaslúži sedieť na svojej stoličke.“

„Ja by som ho vyhodil už pred niekoľkými rokmi a povedal som to viackrát. Keď ste na čele toho najúžasnejšieho tímu na svete, takéto správanie je neprijateľné,“ dodal Arnoux.

Bývalému šéfovi Ferrari bolo vyčítané, že robil a riadil všetko sám. Niektorí za tým vidia jeho ego, podľa iných však skrátka nedostal patričnú podporu od ľudí nad sebou, ktorí mu zabránili vo vykonaní niektorých zmien.

„Spojenie dvoch pozícií (šéfa stajne a technického riaditeľa, pozn. red.) bolo veľkou chybou. V dnešnej vysokošpecializovanej Formule 1 nemôžete robiť všetko,“ hovorí Francúz.

„Vasseur bude musieť nájsť tých správnych ľudí. Nemusíte vedieť, ako funguje motor alebo prevodovka, takého Jeana Todta to nezaujímalo. Musíte mať tých správnych a schopných ľudí a manažovať ich. Keď máte Rossa Brawna ako technického riaditeľa a potom Roryho Byrna a Paola Martinelliho, vašou úlohou je spojiť ich, aby mohli efektívne pracovať. Tak to urobil Todt a tak to musí urobiť aj Vasseur,“ dodal víťaz siedmich veľkých cien.