logo F1online.sk

Trochu záhadné, hodnotí formu monopostu VF-22 Steiner

Mick Schumacher
© LAT Images/Haas
Matúš Pavlík
Matúš Pavlík29. 12. 2022

Po nesmierne náročných sezónach 2020 a 2021 sa americkému tímu Haas blyslo na lepšie časy. Do ročníka 2022 vstúpila stajňa vo vynikajúcej forme a nový monopost VF-22 naznačil veľký potenciál. V Banbury však stále narážajú na skutočnosť, že sú najmenším tímom na rošte, v dôsledku čoho boli výkony tohto tímu veľmi nevyrovnané.

Najmenší tím s najmenším rozpočtom a najnižším počtom zamestnancov vstúpil do sezóny fantastickým piatym miestom v Bahrajne. Haas stál na prahu senzačnej sezóny, ale ako sa ukázalo, monopost VF-22 predsa len nebol v strede poľa taký dominantný a postupne ho pohltili súperi. Tí však privážali každú chvíľu nejaké vylepšenia, kým inžinieri Haasu iba jeden za celú sezónu.

Kevin Magnussen a Mick Schumacher však napriek tomu pokračovali v zbieraní čiastkových úspechov aj uprostred a na konci sezóny.

„Po Bahrajne som zostal opatrný. Neočakával som však náš pád už po pár pretekoch. Myslím, že napríklad v Austrálii boli naše preteky dosť na hovno. Takýto pokles už v priebehu prvých dvoch pretekov som nečakal,“ povedal šéf stajne Günther Steiner pre Motorsport.com.

„Potom však prišli Silverstone a Rakúsko, kde sme si počínali veľmi dobre. Preto hovorím, že to bolo ťažké predvídať,“ hovorí Tirolčan.

Práve Rakúsko monopostu Haasu dokonalo sedelo, Mick Schumacher tam skončil šiesty a Kevin Magnussen po drobných technických problémoch ôsmy. Na Red Bull Ringu tak stajňa zhrabla veľký počet bodov a ani v samotnom Haase to nevedeli úplne presne vysvetliť.

„Bola to trochu záhada, keďže do Rakúska a na Silverstone sme nepriniesli žiadne vylepšenia, no boli sme tam veľmi rýchli. Potom sme na auto nasadili balík úprav a opäť neboli nijak rýchli. Je to trochu záhadné,“ povedal Steiner.

„Nepovedal by som, že so stopercentnou istotou vieme, čím to bolo. Je to kombinácia viacerých faktorov. Akonáhle sme auto poslali na trať, mali sme trochu problém nájsť v ňom nejaký výkon navyše alebo nájdená výkonnosť bola príliš malá,“ dodal šéf Haasu.