logo F1online.sk

Leclerc spomína na ďakovný list od Vettela: Veľa to pre mňa znamenalo

Charles Leclerc a Sebastian Vettel
© Scuderia Ferrari Press Office
Matúš Pavlík
Matúš Pavlík28. 12. 2022

Sebastian Vettel ako milovaný džentlmen v padoku. V roku 2013 patril pri svojom štvrtom titule zrejme k tým najmenej populárnym jazdcom, no v roku 2022 sa s ním so slzami v očiach lúčili snáď aj tí najväčší kritici. Dôkaz o Sebastianovom charaktere predložil aj jeho bývalý kolega Charles Leclerc.

Ten Vettela pozná veľmi dobre z ich spoločného pôsobenia vo Ferrari v rokoch 2019 a 2020. Jedna z jeho najmilších príhod však pochádza z ešte skoršieho obdobia, keď Leclerc nebol pilotom Formuly 1.

V roku 2017 monacký mladík raketovo stúpal po firemnom rebríčku vo Ferrari. Po titule v GP3 postúpil do Formuly 2, kde absolútne dominoval a ako junior vtedy pomáhal tímu s vývojom na simulátore. Za jeho usilovnú prácu v Maranelle sa mu vtedy dostalo nečakanej odmeny.

„Bolo to niečo neuveriteľné,“ spomína Leclerc s nadšením na udalosť z roku 2017. „Pamätám si, že už počas môjho pôsobenia vo Formule 2 som pracoval na simulátore, čo možno nie je tá najjednoduchšia práca.“

„Je to naozaj veľmi únavné a hovoril som si, že Seb zrejme ani nevie o mojej práci. Jedného dňa som však dostal list, v ktorom mi poďakoval za všetku tvrdú prácu. Veľa to pre mňa znamenalo,“ dodal s úsmevom Leclerc.

Ich cesty sa potom spojili v hlavnom tíme, kde Charles začiatkom sezóny 2019 nahradil Kimiho Räikkönena. Tímovými kolegami boli dve sezóny, keď sa nakoniec Ferrari rozhodlo angažovať Carlosa Sainza. Leclerc si toto obdobie spája s nejednou lekciou od štvornásobného šampióna.

„Naučil ma toho vtedy naozaj veľa. Zažili sme si spolu niekoľko vypätých okamihov na trati, ale na vzájomnom rešpekte mimo okruhu sa nikdy nič nezmenilo. Kedykoľvek mi bolo ťažko, vždy tu bol pre mňa,“ hovorí Leclerc.

„Bol to pre mňa veľký rozdiel v porovnaní s tým, na čo som bol zvyknutý pri spolupráci s mojimi predošlými tímovými kolegami. Pre Formulu 1 je typická vnútorná súťaživosť, ale on sa o mňa vždy veľmi staral a snažil sa mi pomôcť, keď som si prechádzal ťažším obdobím,“ dodal Leclerc.